DinamIQ este un produs marca CSR BootIQ. 

#Interviu: Fie ne adaptăm, fie ne îndreptăm spre extincție

La nivel global, vara care a trecut a reprezentat cel mai călduros interval de timp cu temperaturi-record comparativ cu perioada instrumentală (anii 1850). Ultimii 5 ani au fost cei mai calzi de până acum.

În România, temperaturile înregistrate în luna august au fost mai mari cu 1,8 grade Celsius față de media temperaturilor lunilor august din perioada de referință a Organizației Mondiale a Meteorologiei: 1981-2010. Față de media intervalului 1961-1990, temperatura lunii august 2019, la nivelul României, a fost mai mare cu 2,8 grade Celsius! Pe scurt, clima se schimbă peste tot. Tendința de încălzire globală este evidentă, iar noi, ca specie, fie ne adaptăm, fie ne îndreptăm spre extincție.

Despre ce ni se întâmplă, ce ne așteaptă și ce putem face împreună am discutat cu Roxana Bojariu, director al Departamentului Climatologie din cadrul ANM.

 

Schimbările climatice testează limitele omenirii din multe puncte de vedere. Cât putem rezista noi, ca specie, și care ar fi punctul extrem, dincolo de ținta de 1,5 grade Celsius, de la care nu mai există cale de întoarcere?

În perioada sa de evoluție, de câteva milioane de ani, specia umană a mai trecut prin perioade de schimbări climatice și s-a adaptat. Problema este că schimbările climatice din trecut se manifestau pe o scală de timp mult mai mare, în zeci sau sute de mii, uneori de milioane de ani, permițând speciei umane să se adapteze natural.

Acum, rata de schimbare este foarte accentuată pentru că avem de-a face cu cauze diferite de cele dintre trecutul geologic. Noi am consumat în 200 și ceva de ani combustibilul fosil creat de natură în sute de milioane de ani, am scurtcircuitat cicluri ale carbonului, iar acum avem în atmosferă o concentrație de CO2 cu 40% mai mare decât cea din 1750, când considerăm că începe era industrială.

Concentrația metanului în atmosferă s-a dublat, au crescut concentrațiile oxidului de azot și ale altor gaze care sunt radiativ-active (lasă să treacă radiația solară directă, menținând radiația de undă lungă emisă de suprafața încălzită de soare). Cu cât concentrația de gaze crește, cu atât sistemul menține mai multă căldura. Pentru a se echilibra, sistemul este împins către o nouă stare climatică.

Imaginea de ansamblu de la nivel global este compusă din foarte multe situații punctuale, cele care ne afectează, de fapt.

Așa este. Noi nu simțim creșterea temperaturii medii globale, ci ce se întâmplă în comunitatea noastră, într-un loc anume. Zona arctică, de exemplu, se încălzește de peste două ori mai mai mult decât media globală. Răspunsurile locale sunt diferite, iar ele nu se manifestă doar în creșterea temperaturii, care este doar unul dintre semnele schimbării. Pentru că în sistem există acum multă căldură, avem și o umiditate foarte mare (mai mulți vapori de apă în atmosferă). Căldura și umiditatea în exces sunt transportate de sistemele de vreme ce capătă astfel manifestări extreme, comparativ cu ce eram obișnuiți în trecut.

Dacă vorbim despre ceea ce poate suporta specia umană, să ne gîndim și la caracteristicile sistemelor sociale din diferite părți ale lumii. Există zone deosebit de vulnerabile din punct de vedere climatic, influențate și de specificul social și economic, ceea ce se traduce prin capacități diferite de adaptare la schimbările climatice ale diferitelor populații.

În cazul țărilor slab dezvoltate, infrastructura, cercetarea, sistemele de sănătate și învățământ nu reușesc să facă față schimbărilor însemnate ce au loc într-un timp foarte scurt. Răspunsurile sunt inegale în funcție de structura administrației sau calitatea infrastructurii.

Vorbim de ținta de 1,5 grade creștere a temperaturii medii globale până la finalul secolului (conform Tratatului de la Paris) comparativ cu temperatura medie din epoca preindustrială (a doua jumătate a sec. 19). Ținta este globală, doar că noi trăim schimbarea local, iar această schimbare începe să capete aspecte dramatice în unele zone ale Terrei, chiar dacă nu am ajuns la 1,5 grade celsius. (În prezent, creșterea temperaturii globale a ajuns la aprox. un grad Celsius față de cea a intervalului1850-1900.)

În insulele din Pacific, nivelul oceanului a crescut datorită schimbărilor de până acum, forțând, în unele cazuri, locuitorii să le părăsească și să ceară azil climatic. Din păcate, noțiunea de azilant climatic nu este reglementată de legislația internațională, motiv pentru care Australia și Noua Zeelandă au respins astfel de cereri.

Ce se va întâmpla când vom ajunge la limita de 1,5 grade Celsius?

 

Ce-am citit și ne-a plăcut:


Vă prezentăm o carte oarecum atipică pentru conținutul cu care v-am obișnuit până acum în acestă secțiune. Este vorba despre Cum să prinzi o cârtiță și să te regăsești în natură a lui Marc Hamer. ilustrată foarte inspirat de Joe McLaren, apărută la editura Publica în traducerea lui Florin Tudose.
 
„Cum să prinzi o cârtiță” este surprinzătoare din mai multe puncte de vedere, este plină de metafore și autentic profundă. Scrisă de un om pasionat de natură, animat de un respect imens pentru ea și care are o înțelegere complexă a ecosistemului în care funcționăm ca specie, cartea este în primul rând o poveste despre minunile, frumusețea și energia vitală ale naturii.
 
Pe de altă parte, având în vedere istoria personală a cititorului, poate fi și o poveste despre iubire, despre echilibru, interconectivitate și despre destinul implacabil al omului. Sau despre impact, cu alte cuvinte despre efectele, unele nedorite, pe care le cauzăm prin activități nenaturale (cum este grădinăritul) și din dorința de a avea control asupra mediului înconjurător, dealtfel nepăsător la sentimentele noastre.
 
„Uneori găsesc în mușuroaie bucăți de ambalaje de nailon sau de sfoară cu care sunt legate baloturile, ori capace ruginite ale unor doze de aluminiu; mă deprimă că aceste obiecte nenaturale, făcute de om, refuză să se descompună și rămân pur și simplu în pământ. Singura dovadă de permanență a omului este gunoiul său.”
 
Cârtițele, habitatul în care trăiesc, comportamentul lor uneori bizar sunt tot atâtea pretexte prin care Hamer ne împărtășește din lecțiile sale învățate într-o viață de reflecție petrecută în natură, care i-a influențat „viziunea despre lume în general și despre cum poate trăi un om în ea”.
 
Vă asigurăm că, la finalul cărții, veți ști mai multe despre cârtițe decât ați știut vreodată. De altfel, aceasta este și promisiunea autorului. 
 

#PeScurt și #FărăOcolișuri

Pentru că cei mici sunt în plină grevă mondială dedicată crizei climatice, vă propunem un articol de opinie despre Greta Thunberg și despre cât de îndreptățiți sunt ea și cei din generația ei să fie supărați pe adulți. Ne putem uita la această situație despre încălzirea globală și ca la o relație disfuncțională dintr-o familie, în care adulții eșuează în asumarea responsabilităților care le revin din îndeplinirea rolului de părinte, transferând, conștient sau nu, toate aceste responsabilități pe umerii copiilor. 
Sursa: aici
 
Ați aflat deja din interviul care deschide această ediție a #DinamIQ că am traversat cea mai toridă vară de când se măsoară sistematic temperatura pe glob. Aici găsiți câteva hărți de la NASA cu incendiile care au avut loc în întreaga lume în timpul verii. Nu e o priveliște prea liniștitoare, dar sperăm să îndemne la reflecție și acțiune. 
Sursa: aici
 
Pentru cei care mai au nevoie de o subliniere: a fost atât de cald în vara acestui an încât până și în Siberia au avut loc incendii.  
Sursa: aici
 
Oamenii de știință analizează în permanență toate schimbările care au loc la nivel global din cauza modificărilor pe care noi, specia umană, le-am produs planetei, accelerând procesul de încălzire globală. Ultima analiză arată că schimbările se produc mai rapid decât prognozaseră și sunt din ce în ce mai numeroase. La finalul articolului găsiți o serie de fotografii despre rănile pe care le-a produs omenirea planetei și ce lăsăm în urma noastră, ca o dovadă în plus cum a început antropocenul. 
Sursa: aici
 

#ConținutDeReținut

Încurajăm cititul și învățatul pentru că sunt esențiale în dezvoltarea oricărui profesionist și o cale sigură spre creșterea încrederii în responsabilitatea corporativă. Din acest motiv, toți abonații DinamIQ vor intra în tragerea la sorți pentru a câștiga una dintre cele trei cărți oferite de partenerii noștri de la Editura Publica.

Titlurile sunt selectate de consultanții noștri împreună cu reprezentanții editurii, iar în această ediție punem la bătaie:

Dezordonat, de Tim Harford 

Dacă nu știați deja de legătura directă dintre dezordine și creativitatea personală, e cazul să citiți cartea lui Tim Harford despre beneficiile dezordinii în viața noastră. Pentru a ne convinge de motivele pentru care este important să fim dezordonați, autorul se folosește de cercetări din neuroștiință și psihologie, dar și de exemple de oameni care reușesc lucruri extraordinare, astfel încât să înțelegem mai bine că orice ieșire din zona de confort, orice schimbare de plan sau eveniment neprevăzut ne pot ajuta să identificăm idei noi și să avem unele mai bune.
Cartea poate fi considerată și o pledoarie pentru ca dezordinea și confuzia să stea alături de creativitate, receptivitate și energie pe lista de valori umane general acceptate. 
 
Învățare, de Tara Westover

O carte de memorii în care descoperim povestea unei fete care a crescut într-o familie mai conservatoare decât restul familiilor din comunitate. Nu a fost declarată la naștere, nu a avut certificat de naștere, nu a fost dată la școală și nici nu a ajuns vreodată să fie consultată de un medic în copilărie. La 16 ani, Tara își ia soarta în propriile mîini și fuge de acasă, dându-și posibilitatea să își transforme viața prin educație și învățătură. 
 
Pericolele percepției, de Bobby Duffy

Autorul investighează motivele pentru care nu cunoaștem informații esențiale despre lumea înconjurătoare (despre care credem că avem habar) și care ar fi soluția pentru această ignoranță. Conținutul cărții se bazează în mare parte pe rezultatele unei cercetări desfășurată de Ipsos (firmă globală de sondaje) în 40 de țări.
Ediția în limba română a cărții include un capitol special despre cum percep românii anumite situații sociale, capitol semnat de doi cercetători Ipsos România și avizat de autorul cărții. 

Ce trebuie să faci pentru a câștiga una dintre cărțile de mai sus? Trebuie să fii abonat la DinamIQ. Să distribui DinamIQ 11 pe Facebook sau pe LinkedIn până pe 15 noiembrie (inclusiv), folosind hashtag-ul #ConținutDeReținut. La începutul lui decembrie îi anunțăm pe câștigători.

Publica este editura specializată în publicarea de cărți actuale și relevante de non-ficțiune: business, științe sociale, biografii și non-ficțiune creativă.

Pe lângă colecțiile de antreprenoriat, de economie și de știință, Publica deține două imprint-uri: VICTORIA BOOKS – care reunește autobiografii și biografii celebre din sport, muzică, film, politică și lumea culinară, și NARATOR – colecția de non-ficțiune creativă care adună lucrările celor mai talentați scriitori contemporani.

#ScoalaDeCSR: Calendarul cursurilor 

Școala de CSR anunță calendarul cursurilor din următoarea perioadă:
 
 

Perioada
 
 
Tematica
 
10-11 octombrie
 
 
curs strategie CSR
 
 
28 – 31 octombrie
 
 
 
4-5 noiembrie
 
 
curs certificat PECB ISO 26000 Fundament
 
 
11-12 noiembrie
 
 
curs GRI (certificat)
 
 
18-19 noiembrie
 
 
curs certificat PECB ISO 20121 Fundament
 
 
21-22 noiembrie
 
curs DEDIC@ pentru raportare nefinanciară
 
 
9-10 decembrie
 
 
curs GRI (certificat)
 


Cursuri certificate internațional de PECB
 
Continuăm seria de cursuri certificate internațional de PECB, despre standardul pentru sisteme de management în organizarea de evenimente sustenabile (ISO 20121) și cel pentru responsabilitate socială (ISO 26000).
 
ISO 20121 este un standard internațional care conține practicile pe baza cărora trebuie să opereze organizațiile din industria de evenimente, astfel încât să își poată spori gradul de sustenabilitate a serviciilor, produselor și/sau activităților în general. Acest standard poate fi utilizat de toate organizațiile, indiferent de mărimea lor, în gestionarea impacturilor sociale, economice și de mediu. Standardul abordează toate aceste aspecte, dar și fiecare element din lanțul de valoare al unui eveniment. Având în vedere că ISO 20121 este un standard flexibil, el poate fi utilizat de o paletă largă de organizații și acoperă o gamă complexă de evenimente.
 
ISO 26000 este un standard internațional elaborat pentru a oferi îndrumarea necesară organizațiilor care vor să adopte un comportament responsabil din punct de vedere social. Acest standard este utilizabil în orice tip de organizație, indiferent de dimensiune sau industrie, care își dorește să contribuie la sănătatea și bunăstarea societății. ISO 26000 este un standard care ajută organizațiile să-și îmbunătățească procesele și să-și construiască un ecosistem solid.
 
Mai multe detalii despre cursurile certificate PECB găsiți aici.
 
 
Raportare non-financiară – curs certificat GRI
 
Un curs în care învățați atât din studii de caz de pe piața locală, cât și din discuții bazate pe experiența practică dobândită direct de cei doi traineri în utilizarea cu succes a Standardelor GRI.
 
Standardele GRI – cele mai utilizate în raportarea nonfinanciară/ de sustenabilitate – pot fi folosite de orice tip de organizație, din orice mediu (public, privat, nonprofit), indiferent de dimensiune, separat sau în combinație cu Obiectivele de Dezvoltare Globală (SDGs) și/ sau cu Directiva europeană nr. 95/ 2014 privind raportarea non-financiară și diversitatea, în funcție de scopul pe care și-l propune și asumă fiecare organizație.
 
 
Strategie de CSR
 
O strategie de CSR construită în mod onest și corect poate ajuta companiile care doresc să aibă un business responsabil să își canalizeze eforturile în direcția maximizării impacturilor pozitive, reducându-le, pe cât posibil, pe cele negative asupra mediului și societății.
 
De aceea, cursul de Strategie de CSR pune la dispoziția celor interesați un cadru de învățare util în formularea strategiilor de CSR care trec dincolo de acțiuni de sponsorizare și de caritate și care vizează schimbări cu impact pozitiv real, pe termen mediu și lung. 
 
Așteptăm la acest curs manageri și coordonatori de CSR, precum și alți profesioniști interesați să asigure valoarea socială a proiectelor de CSR pe care le finanțează.
 
 
DEDIC@ și MENTOR@
 
Pentru toate entitățile obligate de lege să publice date non-financiare și pentru cele care doresc să facă acest lucru voluntar și vor să se pregătească sau să primească îndrumare pe parcursul acestui proces, CSR BootIQ a dezvoltat două module specializate:
 
DEDIC@ este un curs de două zile susținut la sediul societăților interesate. Modulul este dedicat echipelor multidisciplinare formate din reprezentanți ai tuturor departamentelor care urmează să furnizeze date și informații pentru declarația sau raportul non-financiar.
 
MENTOR@ este un serviciu de tip do-it-yourself-with-a-little-help. După o analiză a nevoilor, specialiștii noștri trasează un plan al procesului de raportare non-financiară, după care se întâlnesc periodic, în funcție de cadrul sau standardul de raportare ales dar și de maturitatea în raportare, cu membrii echipei de raportare. Dacă și atunci când este nevoie, consultanții noștri intervin sau fac recomandări astfel încât documentul final, care va fi făcut public, să fie în deplin acord cu legislația în vigoare sau să îndeplinească cerințele standardului de raportare ales. 

În plus, Școala de CSR organizează la cerere workshop-uri și cursuri de profil. Pentru informații și programări, vă rugăm să ne scrieți la info@csr-bootiq.com.
Share
Share
Tweet
Forward to Friend