#Editorial: Povești de dezmorțit speranța
|
|
În 1987, compania American Airlines lua o decizie de business care continuă să fie citată de specialiști: eliminarea unei măsline din fiecare salată servită la clasa business. Soluția a contribuit la reducerea costurilor cu 100 000 de dolari.
O altă companie aeriană, tot din SUA – Northwest Airlines – adopta o măsură similară: fiecare limetă urma să fie tăiată în 16, nu în 10 felii ca până atunci. Astfel, numărul celor care își acidulau băutura creștea cu 60%. Valoarea economiei? O jumătate de milion de dolari.
Firma de curierat UPS a adoptat acum câțiva ani strategia “ Doar la dreapta”, pe baza căreia șoferii companiei sunt obligați să urmeze trasee prestabilite, singura virare acceptată fiind la dreapta. Prin optimizare, rutele s-au redus cu aproape 33 de milioane de km, s-au înregistrat emisii de CO2 cu 20.000 tone mai mici, iar numărul de colete livrate a crescut cu 350.000. Anual.
La o primă vedere, astfel de idei par ciudate, imposibil de identificat și greu de pus în practică, dar lucrurile nu stau deloc așa. De cele mai multe ori, ideile sunt generate fie de angajați, fie de clienți, adică de cei care se confruntă zi de zi cu aceeași problemă. Unele sunt repetate la nesfârșit, sunt cunoscute de manageri, însă aceștia aleg să le ignore în loc să le exploateze potențialul. Printre motivele invocate se află și dilema: Ce indicatori să folosim, cum să măsurăm ROI-ul?
Soluția vine, din nou, dintr-o zonă neașteptată.
La începutul lunii noiembrie 2018, ministrul finanțelor a emis un ordin ( 3456/2018) prin care toate firmele cu peste 500 de angajați sunt obligate să publice anual informații nefinanciare. Deși obligativitatea legală pare o sarcină în plus, ea ascunde un potențial fantastic: acela de a purta un dialog onest și constructiv cu toate părțile interesate (acționari, angajați, clienți, consumatori, furnizori, ONGuri, autorități), dialog care să genereze acele idei care ajută afacerea și comunitatea să prospere.
Dintre sutele de companii care intră sub incidența legii, cele mai multe vor alege să bifeze coloanele unui tabel, să depună un formular și să-și vadă nestingherite de activitate. Vor fi, însă, câteva, prea puține din păcate, care vor avea încredere în proces, care vor transforma o corvoadă într-o activitate creativă și generatoare de soluții, care știu că adaptarea la așteptările tot mai mari ale angajaților și consumatorilor este o soluție sustenabilă în cel mai pur sens al cuvântului.
Anul 2019 aduce cu el șansa de a ieși din anonimat, de a străluci, de a învăța; șansa de a testa, evalua și rafina o idee, o soluție; posibilitatea de a regândi un model de business și de a-l pregăti pentru viitor.
Câștigătorii nu sunt cei care aleg să parcurgă un proces doar pentru a evita o amendă, ci aceia care își investesc energia și inteligența angajaților în soluții de optimizare a resurselor (fie ele măsline, limete sau combustibil) sau în identificarea de produse sau servicii noi, mai prietenoase cu mediul și mai responsabile social. Despre aceștia vom vorbi în viitor.
|
|
Dezastrele din 2018 și harta riscurilor globale 2019
|
|
Forumul Economic Mondial a publicat Raportul anual privind riscurile și, pentru al treilea an consecutiv, fenomenele meteo extreme ocupă primul loc.

Deloc surprinzător, ar spune experții IPCC, care la sfârșitul anului trecut prezentau impactul posibil-devastator ale creșterii temperaturii globului cu 1,5 grade.
Multe dintre efectele anunțate și-au dezvăluit potențialul în 2018, an marcat de incendii de pădure, uragane, inundații și alunecări de teren catastrofice. Site-ul Business Insider a întocmit o retrospectivă a celor mai mari dezastre. Costurile sunt uriașe și vor continua să crească, efectele asupra populațiilor din zonele afectate fiind tot mai greu de cuantificat.
|
|
Un nou standard GRI: Taxe și plăți către stat
|
|
Global Reporting Initiative (GRI) a demarat procesul de elaborare a unui nou standard. Acesta va suplimenta seria 200 (standarde din domeniul economic) și vizează atât strategia privind plățile către bugetele de stat și procedurile existente în organizația raportoare, cât și modul de organizare a activității financiare, relația cu autoritățile de profil, mecanismele interne pentru raportarea abaterilor procedurale sau a încălcărilor normelor de integritate, rolul și responsabilitatea auditului intern.
Noile cerințe vor obliga raportorul să facă publice informații cum ar fi: cota din încasări provenită din vânzările terților, tranzacțiile intra-grup, evaluarea bunurilor non-cash, valoarea taxelor datorate sau plătite, bonificațiile obținute din plata la timp sau în avans a taxelor către stat, politica salarială.
Odată ce va fi finalizat, noul standard va intra în faza de utilizare voluntară, urmând ca apoi să devină obligatoriu pentru toți cei care utilizează Standardele GRI ca metodologie de raportare.
Documentul de lucru este supus dezbaterii publice, poate fi accesat aici, iar comentariile și sugestiile pot fi trimise către GRI până pe 15 martie la adresa: tax@globalreporting.org.
|
|
Încurajăm cititul și învățatul pentru că sunt esențiale în dezvoltarea oricărui profesionist și o cale sigură spre creșterea încrederii în responsabilitatea corporativă. Din acest motiv, toți abonații DinamIQ vor intra în tragerea la sorți pentru a câștiga una dintre cele trei cărți oferite de partenerii noștri de la Editura Publica.
Titlurile sunt selectate de consultanții noștri împreună cu reprezentanții editurii, iar în această ediție punem la bătaie:
Pădurea, Instrucțiuni de folosire, scrisă de Peter Wohlleben și tradusă de Paul Slayer Grigoriu, este ceea ce sugerează și titlul, un ghid de utilizare când ne aflăm într-o pădure. Autorul, pădurar pasionat și scriitor, împărtășește cititorilor din vastele sale cunoștințe despre arbori și orientare în teren.
Viața păstorului, semnată de James Rebanks și tradusă de Florin Tudose. Pe Rebanks îl puteți urmări pe Twitter: @herdyshepherd1, unde publică informații despre păstorit și viața din zona Lake District, din nordul Angliei, acolo unde familia sa trăiește și muncește de 600 de ani. Cât de amuzant sau de greu este să crești oi, cum să treci peste iarnă sau ce cărți citește un absolvent al Universității Oxford veți descoperi în carte și pe contul său de Twitter.
Marea divizare. Societățile inegale și ce putem face în privința lor de Joseph Stiglitz. Este o carte în care Stiglitz descrie cu lux de amănunte politicile iresponsabile – dereglementarea, reducerile de taxe, scutirile fiscale pentru grupul de 1% al celor mai bogați americani – care îi lasă în urmă pe mulți americani și transformă visul american într-un mit tot mai irealizabil.
Ce trebuie să faci? Să fii abonat la DinamIQ. Să distribui DinamIQ 8 pe Facebook sau LinkedIn până pe 15 martie (inclusiv), folosind hashtag-ul #ConținutDeReținut. La începutul lui aprilie îi anunțăm pe câștigători.
Publica este editura specializată în publicarea de cărți actuale și relevante de non-ficțiune: business, științe sociale, biografii și non-ficțiune creativă.
Pe lângă colecțiile de antreprenoriat, de economie și de știință, Publica deține două imprint-uri: VICTORIA BOOKS – care reunește autobiografii și biografii celebre din sport, muzică, film, politică și lumea culinară, și NARATOR – colecția de non-ficțiune creativă care adună lucrările celor mai talentați scriitori contemporani.
|
|
#ScoalaDeCSR: Calendarul cursurilor din semestrul I / 2019
|
|
Școala de CSR anunță calendarul cursurilor din prima jumătate a anului 2019:
În afara celor de mai sus, Școala de CSR organizează la cerere workshop-uri și cursuri specializate, inclusiv modulul DEDIC@. Conceput ca un curs de două zile, acest modul este dedicat exclusiv entităților de interes public care fac obiectul Directivei UE 95/2014, Ordinelor Ministrului Finanțelor Publice 1938/2016 și 3456/2018, Legii 111/2016, normelor BNR sau ASF și Codului Bursei de Valori București. Pentru mai multe informații, vizitați website-ul nostru.
În plus, Școala de CSR organizează la cerere workshop-uri și cursuri specializate. Pentru informații și programări, vă rugăm să ne scrieți la info@csr-bootiq.com.
|
|
|
|
|
|
|