DinamIQ este un produs marca CSR BootIQ. 

Raportarea non-financiară: vocea oficială

Șirul întrebărilor din seria cine va fi obligat să publice rapoarte non-financiare? este nesfârșit, motiv pentru care ne-am luat inima în dinți și am trimis Ministerului Finanțelor Publice o solicitare oficială în care să ne explice care sunt entitățile care fac obiectul Directivei 95/2014 și care vor trebui să depună anul viitor un raport sau o declarație nefinanciară.
 
Context:
În anul 2014, Parlamentul European și Consiliul European au adoptat Directiva 95 care vizează o serie de companii (nu toate) cu peste 500 de angajați. Directiva a fost transpusă în legislația românească prin Ordinul Ministrului Finanțelor 1938/2016, prin Legea 111/2016 pentru aprobarea OUG 109/2011, dar și printr-o serie de norme adoptate de Banca Națională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
 
Cine raportează?
Conform Ministerului Finanțelor Publice, entitățile de interes public sunt definite de art. 34 (2) al legii contabilității actualizată în 2017.

Dacă au peste 500 de angajați, vor fi obligate să elaboreze un raport non-financiar următoarele: societăţile cotate la Bursa de Valori București; băncile; instituţiile financiare nebancare; instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică; societăţile de asigurare, asigurare-reasigurare şi de reasigurare; fondurile de pensii administrate privat, fondurile de pensii facultative şi administratorii acestora; societăţile de servicii de investiţii financiare, societăţile de administrare a investiţiilor, organismele de plasament colectiv, depozitari centrali, casele de compensare, contrapărţi centrale şi operatori de piaţă/sistem autorizaţi/avizaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară; companiile naţionale; societăţile cu capital integral sau majoritar de stat; regiile autonome.

 
Cine nu raportează?
Companiile cu peste 500 de angajați care nu sunt incluse în categoriile de mai sus nu sunt obligate să raporteze. Evident, o pot face voluntar.
 
Cum raportează?
Conform răspunsului primit de la MFP, declaraţia non-financiară este parte integrantă din raportul administratorilor, iar declarația non-financiară (sau raportul separat) trebuie publicate împreună cu raportul administratorilor. Indiferent de forma sa, documentul trebuie publicat pe website-ul societății vizate împreună cu raportul administratorilor în maxim 6 luni de la data bilanţului. În plus, documentul respectiv trebuie menţionat în raportul administratorilor.

Indiferent dacă declarația non-financiară este inclusă în raportul administratorilor sau într-un document separat, răspunderea pentru informațiile publicate (inclusiv pentru corectitudinea acestora) revine membrilor consiliilor de administraţie, respectiv echipei de management. 

 
Ce riscă cei care nu raportează?
Neconformarea cu prevederile legislației constituie contravenție și se sancționează cu amendă conform art. 42 alin. (1) din legea contabilității. 

Ce-am citit și ne-a plăcut:
Tim Flannery, Speranță în aer 

Tim Flannery este biolog și fost șef al Comisiei pentru Probleme de Mediu din Australia, agenție guvernamentală desființată în 2013 printr-o decizie a premierului liberal Tony Abbott. Grație unui efort civic impresionant (inclusiv de ordin financiar), agenția a renăscut, devenind Consiliul pentru Climă, organism independent al cărui rol este acela de a pune la dispoziția publicului informații corecte și bazate pe dovezi științifice. Cât de mulțumiți sunt oamenii de activitatea Consiliului? Conform raportului anual, ONG-ul a primit într-un singur an din donații private (în jur de zece mii de persoane) aproape 3 milioane de dolari australieni.

Speranță în aer nu este prima carte scrisă de Flannery, dar ne-am oprit la ea datorită celor trei secțiuni distincte: efectele schimbărilor climatice, cauzele acestora și posibilele soluții salvatoare. 

Prima secțiune este un duș rece. Atât de rece, încât îți îngheață orice speranță că omenirea ar mai avea vreo șansă de supraviețuire.
 
Pierderile de gheață din Antarctica ajung la 160 mld tone anual, adică echivalentul a 2 cm de gheață de pe întreaga suprafață a continentului.
NASA confirmă că nimic nu mai poate opri topirea ghețarilor arctici, ceea ce ar putea conduce la creșterea nivelului mării cu 10 mm.
Din cauza spiralei lui Ekman, apele calde de la suprafața oceanelor sunt trase la fund, implicațiile nefiind explorate complet, însă ridicarea nivelului mării va fi o problemă mai gravă decât credem.
 
Efectele schimbărilor climatice se manifestă peste tot în lume mai mult sau mai puțin agresiv. Iată câteva exemple citate de Flannery în cartea sa:
 
Turneul de tenis Australian Open din 2014 a fost suspendat din cauza valului insuportabil de căldură (peste 41 de grade, patru zile la rând). Peste o mie de fani au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza stresului termic.
Vara anului 2003 a fost cea mai călduroasă vară din 1540, când s-au făcut primele înregistrări meteo. În Franța au murit 15.000 de bătrâni din cauza căldurii, un depozit frigorific de lângă Paris fiind transformat în morgă.
56.000 de ruși au murit în vara lui 2010 din cauza unui val de căldură.
 
Cea de-a doua secțiune a volumului vorbește despre dependența de combustibilii fosili (petrol, gaz, cărbune) și abordează diferențele între ceea ce predică unele corporații și argumentele științifice. Cârcotașii sunt invitați să citească aici ce spune IPCC: nivelul concentrațiilor de CO2, metan și oxizi de azot din atmosferă a atins valori fără precedent în ultimii 800.000 de ani.

Că președintele Trump tocmai a scos SUA în afara Acordului de la Paris știți deja. Ce poate nu știți este că miliardarul Richard Branson organizează o competiție și acordă premii substanțiale pentru soluțiile care duc la absorbția carbonului din atmosferă. Dacă aveți idei, participați la concurs. Flannery este membru al juriului. 

Toamna mergem la Școala de CSR

Pentru toți cei care cred că învățatul nu se termină niciodată, CSR BootIQ lansează în luna septembrie Școala de CSR. Ca orice om gospodar, ne-am făcut încă din primăvară planuri pentru anul școlar 2017/2018, când te așteptăm cu trei cursuri și două workshop-uri:
 

Pe 25 și 26 septembrie te așteptăm la un nou curs certificat GRI. Îți vom împărtăși din experiența acumulată în procesele de raportare derulate de noi în ultimii ani alături de o serie de companii multinaționale și te vom iniția în utilizarea celor mai noi standarde de raportare de CSR / non-financiară. Noi am folosit deja aceste standarde, așa că îți putem arăta, pas cu pas, cum se elaborează un raport non-financiar cu ajutorul lor.


Cursul este util în special celor care vor să se pregătească pentru raportarea non-financiară așa cum este ea prevăzută de Directiva 95/2014, de Ordinul Ministrului Finanțelor Publice 1938/2016 și legea 111/2016, respectiv de normele BNR și ASF. De asemenea, la curs pot participa toți cei care vor să identifice procesele de business care pot fi îmbunătățite, care vor (dar nu știu cum) să măsoare performanța economică, socială sau de mediu a unui business ori care pur și simplu vor să învețe o meserie nouă.
 

Jeremy Nicholls, CEO al Social Value International și guru în materie de evaluare a impactului, vine din nou în România pe 9 și 10 octombrie pentru a susține cursul SROI (Social Return on Investment). Detaliile complete sunt disponibile pe site-ul nostru.
Rentabilitatea socială a investițiilor (SROI) este o abordare recunoscută la nivel internațional în măsurarea impactului social, economic și de mediu. Acest curs de două zile te va ajuta să dobândești abilitățile necesare în utilizarea metodologiei SROI.


Cursul este dedicat managerilor de organizații sau de proiect, evaluatorilor și tuturor celor care fie vor să afle valoarea propriilor activități și proiecte, fie vor să vadă cum pot crea mai multă valoare folosind aceleași resurse.
 
CSR-ul așa cum ar putea sau ar trebui să fie
Vrei să ai impact cu proiectele CSR? Vrei să vezi cum poți să treci de la sponsorizare la investiție socială? Vrei să înveți cum se formulează o strategie de CSR? Atunci te așteptăm pe 26 și 27 octombrie la un curs construit de noi de la zero, în care te învățăm cum să investești deștept și cu impact.

Vei descoperi cum se formulează o strategie CSR, care sunt procesele și deciziile necesare în elaborarea unei astfel de strategii și ce instrumente ai la îndemână. 

Acesta este primul curs de CSR strategic pe care l-am dezvoltat din dorința de a construi o comunitate solidă de profesioniști într-un domeniu dinamic și tot mai standardizat, specialiști care trebuie să susțină în fața superiorilor că CSRul este valoros, că investiția socială are impact și da, crează valoare.

 
De la G4 la standarde
De anul viitor, cadrul de raportare GRI G4 va deveni istorie, locul lui fiind luat de standardele GRI. Pentru a-i ajuta în procesul de tranziție pe cei care s-au obișnuit cu G4, dar nu vor să renunțe la el până în 2018, avem un workshop de o jumătate de zi în care explicăm care sunt diferențele majore și ce mecanisme trebuie să-și pună la punct o organizație care vrea să adopte noile standarde. Cum orice schimbare trebuie abordată din timp, e bine să te pregătești. Organizăm acest workshop în regim deschis (cu condiția formării unei grupe de 10 persoane) sau în regim închis (pentru angajații acelor companii care vor să treacă de la raportarea conform GRI G4 la utilizarea standardelor GRI).
 
Materialitate
Sau relevanță. Este unul dintre principiile de bază ale raportării non-financiare. La temelia lui stă dialogul cu stakeholderii, adică acele persoane, grupuri sau entități care fie pot influența activitatea unei companii, fie sunt influențate de activitatea acesteia. Pentru o bună înțelegere a modului în care poate fi aplicat acest principiu astfel încât raportul non-financiar să fie la obiect și ușor de înțeles de toți stakeholderii am pus la punct materia pentru un workshop de patru ore. Îl organizăm în regim deschis (cu condiția formării unei grupe de 10 persoane) ori în regim închis (pentru angajații acelor companii care vor să aprofundeze acest subiect).
 
Pentru detalii și înscrieri, trimite un email la info@csr-bootiq.com
În martie am organizat primul certificat GRI Standards din lume. Mai mult, a fost primul curs internațional, participanți din Germania, Bulgaria și Ucraina venind în România pentru a învăța cum se elaborează un raport non-financiar apreciat la nivel european. 
CSR DinamIQ
 
* CorporateRegister a dezvăluit, în sfârșit, lista celor mai bune rapoarte de sustenabilitate din 2016.  La categoria cel mai bun raport (conținut, credibilitate, comparabilitate, comunicare și calitatea angajamentelor), câștigător a fost declarat raportul Marks & Spencer, urmat de Aldi North și de Hydro Quebec. La categoria cel mai bun raport elaborat pentru prima dată, câștigător a fost declarat raportul Aldi North, urmat de Aldi South și de Nielsen. Cel mai bun raport integrat a fost considerat cel al companiei Novo Nordisk, urmat de Smithfield Foods și de UniCredit SpA. Nestle a câștigat la categoria cel mai bun raport elaborat conform normelor CDP (Carbon Disclosure Project), urmat de Hydro Quebec și de Carnival Corporation. Categoria noastră favorită este relevanță & materialitate, câștigători fiind declarați canadienii de la Hydro Quebec, urmați de Novartis și de Mazda Motor Corporation.
 
* Organizația AccountAbility va încheia anul acesta actualizarea suitei de standarde AA1000 dedicate procesului de verificare a rapoartelor de sustenabilitate. Până la finalul anului, când se așteaptă publicarea ultimului standard actualizat (AA1000 AS), poate fi consultat și utilizat standardul dedicat proceselor consultative (AA1000 SES).
 
* Institutul de Studii Financiare (ISF) a organizat pe 14 iunie Hotelul Rin din București, sala Nicolae Iorga, un seminar de informare dedicat răspunderii membrilor consiliilor directoare în contextul Directivei 95/2014, raportării non-financiare și răspunderii administratorilor. Vor fi discutate aspecte precum răspunderea societară a administratorilor și directorilor, tipurile de asigurări disponibile pentru acoperirea riscurilor asociate, punctele de legătură dintre răspundere și guvernanța corporativă și raportarea non-financiară. Evenimentul va fi reluat în toamnă. Pentru detalii și înscrieri, accesați acest link.
 
* Organizația Națiunilor Unite marchează an de an ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului. Este un moment bun, spunem noi, pentru a ne uita la cei mai mari poluatori ca să ne vedem cine și care industrie produce cea mai mare cantitate de emisii de gaze cu efect de seră. Thomsom Reuters a publicat luna trecută un document care scoate la lumină atât marii poluatori și lanțurile lor de valoare, cât și modul în care aceștia înțeleg să își deruleze activitatea și să producă bani în viitor. Informația este considerată crucială de investitorii interesați de performanța financiară și nefinanciară pe termen lung a acestor companii, dar și de cei care croiesc și țes politicile publice la nivel internațional. 
Share
Share
Tweet
Forward to Friend

Impactul grupului de impact

În toamna anului trecut am format un grup de profesioniști din mai multe domenii care sunt uniți de interesul pentru înțelegerea și măsurarea impactului produs de activitățile derulate și de serviciile oferite.

Întâlnirile au loc lunar, obiectivul lor fiind acela de a explora ce instrumente și metode folosesc organizațiile pentru a-și măsura rezultatele, ce metodologii sunt utilizate în alte țări și care sunt perspectivele de a aplica și în organizațiile din România principiile Social Value

Se pot alătura grupului nostru toți cei care sunt preocupați de impactul creat de organizația proprie sau care consideră că acesta este un demers de responsabilitate față de propria activitate și față de modul în care se investesc fondurile aferente acțiunilor de CSR. Dacă vrei să faci parte din grup, trimite un mail la info@csr-bootiq.com și te vom invita la următoarea întâlnire.

Suntem găzduiți de Biblioteca Metropolitană București.

Standardele GRI și primul raport din România care le respectă

La finalul lunii mai, în baza de date a organizației Global Reporting Initiative erau înregistrate 38 de rapoarte elaborate pe baza celor mai noi standarde pentru raportarea non-financiară / de sustenabilitate (GRI Standards).

Dintre acestea, 15 aparțin unor organizații din Europa (39,5%), 9 din Asia (23,7%), 8 din America Latină (21%), 5 din America de Nord, iar unul este din Oceania. Documentele pot fi accesate aici, aplicând ca filtru de căutare Report Type și selectând GRI-Standards.

Adoptate în octombrie 2016, standardele GRI vor înlocui, începând cu 1 iulie 2018, cadrul G4. Indiferent dacă au sau nu experiență în raportarea non-financiară și indiferent de numărul de angajați ori de cifra de afaceri, organizațiile din orice sector (public, privat sau neguvernamental) sunt încurajate să adopte cât mai curând noua metodologie. Acest pas le va permite să își identifice din timp punctele slabe și să își îmbunătățească mecanismele de colectare a datelor astfel încât, odată elaborat, raportul să răspundă noilor cerințe.

Ca să aflăm cum li s-a părut trecerea de la G4 la standardele GRI am luat legătura cu trei organizații din Elveția, Costa Rica și Germania. Găsiți răspunsurile aici.

Cel mai interesant este faptul că, printre cele 38 de rapoarte menționate mai sus, unul este din România. A fost publicat de compania Ursus Breweries și poate fi accesat aici
Copyright ©CSR BootIQ. All rights reserved.

DINAM
IQ este un trimestrial de sustenabilitate editat de CSR BootIQ, firmă locală de consultanță specializată în raportarea non-financiară / de CSR, în evaluarea impactului prin metodologia SROI (Social Return on Investment), în dialogul cu părțile interesate și în verificarea raportării non-financiare. 

Contact:
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre activitatea noastră, ne poți scrie la info@csr-bootiq.com sau ne poți vizita pe csr-bootiq.ro