#Editorial: Despre transparență și cum o înțelege(m) fiecare
|
|
A fi transparent este similar cu a-ți pune singur pe frunte simbolul unei ținte de tir. E ca și cum te-ai așeza de bună voie în fața plutonului, poftindu-i să tragă pe toți cei care cred că opinia lor puternic conturată este îndreptățită, eventual documentată. La fel ca în experimentul vulnerabilității, puterea este aparent a celor care scrijelesc suprafața, care nu trec de prima pagină de căutări a motorului Google, care nu se gândesc la consecințe, care nu văd și nu au soluții, dar sunt copleșiți de probleme.
A fi transparent este similar cu a invita la dezbatere, la contribuții solide bazate pe analize și pe fapte, la colaborare și la rezolvarea unor probleme de interes public. Este o expunere asumată, o trecere printr-un proces amplu de analiză, tragerea unor concluzii, prezentarea lor publică, urmate de invitația adresată tuturor celor care au opinii să și le exprime liber și constructiv. La fel ca în experimentul bezelelor, puterea este a celor care știu să vadă beneficiile pe termen lung.
De la 1 ianuarie 2020, scenariile de mai sus sunt plauzibile în egală măsură. Cum orice companie cu peste 500 de angajați este obligată prin lege să publice date nefinanciare, organizația respectivă are toate șansele să se regăsească în ambele situații.
Cei care vor trece prima dată printr-un proces de raportare nefinanciară se vor trezi în mijlocul primului scenariu, neînțelegând ce au făcut greșit și cum de-au ajuns din senin să fie ținta unor atacuri. Șocul va fi cu atât mai puternic cu cât singura lor vină va fi aceea de a se fi conformat legislației.
Cei care au deja experiență în domeniu își vor îngădui, poate, un moment de relaxare, pentru că pe radar vor fi de-acum peste 700 de ținte, fiecare cu atractivitatea sa.
Am auzit de nenumărate ori că informația este putere. Pentru că trăim în epoca fake news, perioadă în care lucrurile sunt scoase din context, simțim nevoia să precizăm că dictonul formulat de Sir Francis Bacon în 1597 suna astfel: scientia potestas est (cunoașterea este putere). Așadar, cunoașterea, nu informația, înseamnă putere.
Am văzut multe rapoarte încărcate de informații fără nicio legătură cu industria sau cu impactul activității companiei raportoare. Am văzut, de asemenea, și rapoarte care conțin informații pertinente, contextualizate și prezentate astfel încât cititorul neavizat să le înțeleagă și să poată lua ulterior, pe baza lor, decizii informate.
Anul 2020 poate fi anul transparenței și anul cunoașterii. Raportarea nefinanciară este o șansă acordată companiilor care au un impact economic, social și de mediu semnificativ. Acestea vor avea obligația de a demonstra că activitatea lor produce valoare, că ecosistemul creat în jurul lor este unul sănătos și viabil. Și, cu un efort strategic, dar și cu multă cunoaștere, companiile mature pot evita scenariul 1.
|
|
Parlamentul European declară criza climatică
Cu câteva zile înainte de conferința de la Madrid, Parlamentul European declară starea de urgență privind clima. Printre altele, parlamentarii europeni solicită tuturor statelor membre eliminarea din 2020 a subvențiilor directe și indirecte pentru combustibilii folosi, atingerea nivelului zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050, accelerarea reducerii emisiilor globale din aviație și sectorul maritim și suplimentarea sprijinului financiar pentru proiectele care vizează schimările climatice. Greepeace România a publicat pe pagina sa de Facebook lista parlamentarilor români care fie au votat împotriva acestei decizii, fie s-au abținut.
Așa se face!
Bursa de valori de la Londra a anunțat că va delista orice companie care nu ia măsuri în privința reducerii impacturilor negative de mediu produse de activitățile proprii.
În acest sens, Codul Bursei de la Londra va fi actualizat, iar standardul minim de informații obligatorii ce vor trebui publicate de companiile listate va include prevederi privind planurile de reducere a emisiilor poluante.
Raport UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu)
Intitulat Production Gap, raportul ne atrage atenția asupra discrepanței între țintele propuse pentru producția de combustibili fosili care ar permite o creștere a temperaturii globale de sub 2° Celsius și cantitățile mult prea mari extrase în realitate.
Documentul arată că până în 2030 cantitățile de combustibili fosili (cărbune, gaz și petrol) vor ajunge să fie cu 50% mai mari decât cele stabilite prin Acordul de la Paris.
Guvernatorul-emisar
Următorul Emisar Special ONU pentru Acțiuni Climatice și Finanțe este Mark Carney, Guvernatorul Băncii Angliei.
Mandatul lui Carney, care începe la 1 februarie 2020, se anunță unul dificil, având în vedere nevoia de transparență în ceea ce privește riscurile climatice și gestionarea acestora. Printre priorități se numără investițiile responsabile, finanțarea activităților cu amprentă zero de carbon, dar și elaborarea de noi cadre de raportare financiară, respectiv pentru managementul riscului. Schimbările climatice vor deveni noua prioritate a procesului decizional în investițiile private.
Starea pieței de energie regenerabilă
Pentru cei interesați de piața de energie regenerabilă din Europa, Schneider Electric Energy a publicat State of the European Renewable Energy Market, primul raport despre acest subiect. Documentul include informații despre piața de energie și tendințele în domeniu și include 700 de proiecte de energie regenerabilă de la peste 50 de furnizori de soluții în energia verde din 16 țări.
Suntem salvați!
Mai în glumă, mai în serios, putem trage concluzia că suntem mai aproape de adevăr dacă până și scepticul Jeremy Clarkson a fost nevoit să recunoască criza climatică. Iluminarea s-a produs în timpul unei deplasări în Cambogia și Vietnam, state care exact în acea perioadă treceau printr-o secetă accentuată.
Despre bugete și contribuabili
Când companiile devin mai puternice decât statele în sine, astfel încât bugetele acestora depind într-un grad foarte ridicat de taxele colectate de la companii, exercițiul de transparență de care vorbeam și în editorialul din acest număr al DinamIQ are foarte mult de suferit.
Și tu, Brutus?!
Dacă ne gândim la tezele înainte de Dan Ariely, conform căruia natura umană conține și un strop de necinste, faptul că Vaticanul traversează un proces de investigație internă privind corupția în rândul prelaților săi nu ar trebui să ne ia prin surprindere.
|
|
Încurajăm cititul și învățatul pentru că sunt esențiale în dezvoltarea oricărui profesionist și o cale sigură spre creșterea încrederii în responsabilitatea corporativă. Din acest motiv, toți abonații DinamIQ vor intra în tragerea la sorți pentru a câștiga una dintre cele trei cărți oferite de partenerii noștri de la Editura Publica.
Titlurile sunt selectate de consultanții noștri împreună cu reprezentanții editurii, iar în această ediție punem la bătaie:
Piesă cu piesă, cartea scrisă de Bill Breen și David C Robertson și tradusă de Beatrice Ștefănescu spune povestea renașterii companiei LEGO, care a fost atât de aproape de faliment, și care a reușit să se transforme într-una din cele mai inovative organizații, redevenind lider pe piața mondială. O carte pentru manageri, dar și pentru antreprenori, care își doresc o companie în care inovația nu este invitată doar din când în când, ci face parte din cultura organizațională.
Oare o să zboare? de Pat Flynn, traducere: Carmen Dimitriuc
Cartea lui Pat Flynn este pentru cei care au idei de afaceri și le vor testate înainte de a se avânta să le pună în aplicare. Cuprinde studii de caz, exerciții practice și, nu în ultimul rând, sfaturi din experiența personală a autorului. Cititorii vor avea ocazia să aplice gândirea critică asupra propriilor idei de afaceri, dar și să devină încrezători și îndrăzneți.
Small Data – o carte scrisă de Martin Lindstrom, în traducerea Emiliei Vasiliu, propune o poveste construită din detaliile observate de el însuși în proiectul de a-și petrece 300 de nopți din an în casele unor străini și de a le studia viețile, a le descoperi dorințele ascunse și pentru a identifica particularitățile care duc la un produs sau un brand de milioane. Dacă vă preocupă cât de mult dezvăluim despre noi prin gesturi mărunte și ce adevăruri surprinzătoare despre tendințele noastre de consumatori ascund aceste gesturi, dacă vă pasionează comportamentul uman, citiți small Data.
Ce trebuie să faci? Să fii abonat la DinamIQ. Să distribui DinamIQ 12 pe Facebook sau pe LinkedIn până pe 15 februarie (inclusiv) și să ne dai tag folosind hashtag-ul #ConținutDeReținut. La mijlocul lunii martie îi anunțăm pe câștigători.
Publica este editura specializată în publicarea de cărți actuale și relevante de non-ficțiune: business, științe sociale, biografii și non-ficțiune creativă.
Pe lângă colecțiile de antreprenoriat, de economie și de știință, Publica deține două imprint-uri: VICTORIA BOOKS – care reunește autobiografii și biografii celebre din sport, muzică, film, politică și lumea culinară, și NARATOR – colecția de non-ficțiune creativă care adună lucrările celor mai talentați scriitori contemporani.
|
|
Până pe 13 decembrie inclusiv, poți beneficia de #oferta13. Detalii mai jos și în link-ul de pe site-ul nostru.
|
|
#ScoalaDeCSR: Calendarul cursurilor
|
|
Școala de CSR anunță calendarul cursurilor din următoarea perioadă:
Cursuri certificate internațional de PECB
Continuăm seria de cursuri certificate internațional de PECB, despre standardul pentru sisteme de management în organizarea de evenimente sustenabile (ISO 20121) și cel pentru responsabilitate socială (ISO 26000).
ISO 20121 este un standard internațional care conține practicile pe baza cărora trebuie să opereze organizațiile din industria de evenimente, astfel încât să își poată spori gradul de sustenabilitate a serviciilor, produselor și/sau activităților în general. Acest standard poate fi utilizat de toate organizațiile, indiferent de mărimea lor, în gestionarea impacturilor sociale, economice și de mediu. Standardul abordează toate aceste aspecte, dar și fiecare element din lanțul de valoare al unui eveniment. Având în vedere că ISO 20121 este un standard flexibil, el poate fi utilizat de o paletă largă de organizații și acoperă o gamă complexă de evenimente.
ISO 26000 este un standard internațional elaborat pentru a oferi îndrumarea necesară organizațiilor care vor să adopte un comportament responsabil din punct de vedere social. Acest standard este utilizabil în orice tip de organizație, indiferent de dimensiune sau industrie, care își dorește să contribuie la sănătatea și bunăstarea societății. ISO 26000 este un standard care ajută organizațiile să-și îmbunătățească procesele și să-și construiască un ecosistem solid.
Mai multe detalii despre cursurile certificate PECB găsiți aici.
Raportare non-financiară – curs certificat GRI
Un curs în care învățați atât din studii de caz de pe piața locală, cât și din discuții bazate pe experiența practică dobândită direct de cei doi traineri în utilizarea cu succes a Standardelor GRI.
Standardele GRI – cele mai utilizate în raportarea nonfinanciară/ de sustenabilitate – pot fi folosite de orice tip de organizație, din orice mediu (public, privat, nonprofit), indiferent de dimensiune, separat sau în combinație cu Obiectivele de Dezvoltare Globală (SDGs) și/ sau cu Directiva europeană nr. 95/ 2014 privind raportarea non-financiară și diversitatea, în funcție de scopul pe care și-l propune și asumă fiecare organizație.
Strategie de CSR
O strategie de CSR construită în mod onest și corect poate ajuta companiile care doresc să aibă un business responsabil să își canalizeze eforturile în direcția maximizării impacturilor pozitive, reducându-le, pe cât posibil, pe cele negative asupra mediului și societății.
De aceea, cursul de Strategie de CSR pune la dispoziția celor interesați un cadru de învățare util în formularea strategiilor de CSR care trec dincolo de acțiuni de sponsorizare și de caritate și care vizează schimbări cu impact pozitiv real, pe termen mediu și lung.
Așteptăm la acest curs manageri și coordonatori de CSR, precum și alți profesioniști interesați să asigure valoarea socială a proiectelor de CSR pe care le finanțează.
DEDIC@ și MENTOR@
Pentru toate entitățile obligate de lege să publice date non-financiare și pentru cele care doresc să facă acest lucru voluntar și vor să se pregătească sau să primească îndrumare pe parcursul acestui proces, CSR BootIQ a dezvoltat două module specializate:
DEDIC@ este un curs de două zile susținut la sediul societăților interesate. Modulul este dedicat echipelor multidisciplinare formate din reprezentanți ai tuturor departamentelor care urmează să furnizeze date și informații pentru declarația sau raportul non-financiar.
MENTOR@ este un serviciu de tip do-it-yourself-with-a-little-help. După o analiză a nevoilor, specialiștii noștri trasează un plan al procesului de raportare non-financiară, după care se întâlnesc periodic, în funcție de cadrul sau standardul de raportare ales dar și de maturitatea în raportare, cu membrii echipei de raportare. Dacă și atunci când este nevoie, consultanții noștri intervin sau fac recomandări astfel încât documentul final, care va fi făcut public, să fie în deplin acord cu legislația în vigoare sau să îndeplinească cerințele standardului de raportare ales.
În plus, Școala de CSR organizează la cerere workshop-uri și cursuri de profil. Pentru informații și programări, vă rugăm să ne scrieți la info@csr-bootiq.com.
|
|
|
|
|
|
|