DinamIQ este un produs marca CSR BootIQ. 

#Interviu: Scopul meu este să educ, nu să uluiesc

S-a născut în Hawaii și este japonez. Și-a cunoscut soția, Beth, pe când lucra la Apple. A fost dragoste la prima vedere. Este tatăl a patru copii (Nicodemus, Noah, Nohemi și Nathan), dintre care doi sunt adoptați.

Este promotorul-șef al platformei australiene Canva, destinată celor care nu se pricep la design, dar care au nevoie de materiale de promovare de calitate. Este președintele Consiliului de Administrație al companiei Cheeze. Este ambasador al mărcii Mercedes.

Deși este cunoscut pentru activitatea sa din cadrul Apple, în perioada Steve Jobs, interlocutorul nostru a lucrat și ca însoțitor de șofer de camion, arhivar, cercetător, numărător de diamante și vicepreședinte de vânzări și marketing pentru o firmă de bijuterii.

A scris, în total, 15 cărți.

Suferă de tulburarea Ménière, despre care spune că a căpătat-o în urma numeroaselor prezentări de doi bani la care a asistat.

Este un orator excelent, are un umor incredibil și a răspuns cu generozitate întrebărilor noastre.


Interviu cu Guy Kawasaki
 
Sfaturi practice
 
În urmă cu aproape o lună, ați fost pentru prima dată în România și ați susținut o prezentare pe scena Sălii Palatului. Cu ce idei v-ați dorit să rămână oamenii după acel moment?
Am vrut să le ofer participanțilot zece soluții, zece idei practice pe care să le poată folosi imediat în viața lor. Nu am adus cu mine megatendințe sau viziuni, ci recomandări concrete, niște soluții tactice.
 
Viața, cu bune și cu bune
 
Cât ați învățat în viață din reușite și cât ați învățat din greșeli?
Întrebarea e complexă, iar răspunsul nu este simplu pentru că foarte puține lucruri sunt fie eșecuri magistrale, fie succese răsunătoare. Viața este plină de nuanțe de gri, nu e doar alb și negru. Să luăm, de exemplu, Macintosh. A fost un succes sau un eșec? Din moment ce milioane de persoane încă îl mai folosesc și din moment ce rămâne o afacere care generează miliarde de dolari, pot spune că e fost un success. Cu toate acestea, având o cotă de piață mult sub Windows, este în fapt un eșec.
Iată un alt exemplu: cineva scrie o carte, iar aceasta este publicată. Dacă vânzările ating 10 000 de exemplare, este un succes? Dar dacă sunt vândute 10 milioane de exemplare?
Revenind la întrebare, am învățat mai mult din greșeli decât din reușite. Asta nu pentru că am luat decizii greșite – de exemplu, pentru că am ales între “un tarif mai mic sau unul mai mare” – ci pentru că am înțeles valoarea pe care o are efortul de a reîncepe, de a te ridica de la pământ după ce ai căzut. Aceasta este cea mai valoroasă lecție a unui eșec.
 
Care a fost cea mai epocală greșeală, în sensul în care ați avut cel mai mult de învățat din situația respectivă?
Am făcut multe greșeli, dar niciuna, cel puțin până în acest moment, nu intră în categoria “m-a marcat pe viață”. Am învățat din fiecare decizie greșită, dar simt că sunt un tip norocos. Mi-am dat demisia de la Apple și am refuzat invitația de a da un interviu pentru funcția de CEO la Yahoo!. S-a întâmplat în urmă cu mulți ani. Poate că acum aș fi fost mult mai bogat. Dar, în esență, simt că sunt un om fericit. 

Ce-am citit și ne-a plăcut:

#PeScurt

Pe plantațiile de cacao de unde marii producători de ciocolată ai lumii, precum Mars, Nestle și Hershey își procură materia primă, muncesc copii. Articolul vorbește despre responsabilitate și etică, despre angajamente asumate (inclusiv în rapoartele de sustenabilitate) și neonorate, dar și despre viața distrusă a unor copii care și-ar fi dorit să meargă la școală.
Sursa: aici
 
Dacă aveați senzația că industria de petrol și gaze este dușmanul principal al pădurii amazoniene, aflați din materialul următor că plantațiile de palmieri au devenit un inamic la fel de puternic. Suprafața din America latină pe care se cultivă palmieri s-a dublat față de 2001, iar tendința este de creștere. Studiul de caz este Ecuador, iar materialul documentează riguros ce înseamnă mono-culturile de palmier pentru mediul înconjurător.
Sursa: aici
 
Se pare că suntem plini de microparticule de plastic, consumăm în fiecare an cel puțin 50 000 de microparticule / cap de locuitor.
Poluarea cu microparticule de plastic este prezentă peste tot pe glob: în aer, apă, sol, chiar și în Groapa Marianelor. Și nu putem da vina pe nimeni altcineva decât pe noi înșine: o vină globală.
Sursa: aici
 
Pisica lui Schrodinger poate fi salvată, susțin câțiva oameni de știință de la Universitatea Yale. Pare că tranzițiile cuantelor nu sunt chiar spontane și nepredictibile. Ele pot fi prezise într-un interval foarte, foarte scurt înainte ca acestea să se producă. E cam ca la predicțiile pentru cutremurele de pământ: chiar dacă știi că vine unul mare, nu ai suficient timp să faci ceva semnificativ. Asta dacă nu ești în locul potrivit și cu rucsacul pregătit. 
Sursa: aici
 

#ConținutDeReținut

Încurajăm cititul și învățatul pentru că sunt esențiale în dezvoltarea oricărui profesionist și o cale sigură spre creșterea încrederii în responsabilitatea corporativă. Din acest motiv, toți abonații DinamIQ vor intra în tragerea la sorți pentru a câștiga una dintre cele trei cărți oferite de partenerii noștri de la Editura Publica.

Titlurile sunt selectate de consultanții noștri împreună cu reprezentanții editurii, iar în această ediție punem la bătaie:

Încântare de Guy Kawasaki
Pentru Guy Kawasaki, utilizarea unui anumit serviciu sau produs, interacțiunea cu o organizație sau cu anumite idei constituie tot atâtea ocazii de a fi încântat. Pentru autor, acest sentiment este unul transformator, iar cartea este doar un pretext pentru a aduce argumente în favoarea acestei trăiri, cu condiția să știm ce ingrediente să utilizăm. El crede că încântarea poate transforma cinismul și scepticisul în încredere, indecizia în loialitate și că este o tehnică mai eficace de persuasiune decât cele tradiționale.
 
Politică și societate - Un dialog inedit
O serie de întrevederi între Dominique Wolton și Papa Francisc au dat naștere acestei cărți în care este redată viziunea Papei Francisc despre politică și societate. Dintre temele de discuție abordate în carte enumerăm: politica și religiile, pacea și războiul, globalizarea și diverstitatea culturală, ecologia, inegalitățile sociale la nivel mondial, familia, încrederea și capacitatea de a ne bucura.
 
Pre-suasiune - O metodă revoluționară de a influența și de a convinge
Un manual, scris de Robert Cialdini, despre metodele utilizate de cei care reușesc să convingă. Soluția pare simplă: este necesară doar modificarea centrului atenției publicului nostru chiar înainte de a expune solicitarea pe care vrem să i-o facem.
Cialdini își bazează această soluție pe o serie de studii și cercetări, campanii de marketing și alte tipuri de comunicare prin care canalizarea atenției conduce la un rezultat pozitiv pentru cel care își dorește să convingă. 

Ce trebuie să faci? Să fii abonat la DinamIQ. Să distribui DinamIQ 10 pe Facebook sau LinkedIn până pe 15 august (inclusiv), folosind hashtag-ul #ConținutDeReținut. La începutul lui septembrie îi anunțăm pe câștigători.

Publica este editura specializată în publicarea de cărți actuale și relevante de non-ficțiune: business, științe sociale, biografii și non-ficțiune creativă.

Pe lângă colecțiile de antreprenoriat, de economie și de știință, Publica deține două imprint-uri: VICTORIA BOOKS – care reunește autobiografii și biografii celebre din sport, muzică, film, politică și lumea culinară, și NARATOR – colecția de non-ficțiune creativă care adună lucrările celor mai talentați scriitori contemporani.

#ScoalaDeCSR: Calendarul cursurilor 

Școala de CSR anunță calendarul cursurilor din următoarea perioadă:
 
 
 
Perioada
 
 Tematica

 
 
9-10 septembrie
 
 curs GRI (certificat)
 
23-26 septembrie
 
 
curs certificat PECB ISO 26000 Lead Implementer
 
10-11 octombrie
 
 
curs strategie CSR
 
 
28 – 31 octombrie
 
 
 
4-5 noiembrie
 
 
curs certificat PECB ISO 26000 Fundament
 
 
11-12 noiembrie
 
 
curs GRI (certificat)
 
 
18-19 noiembrie
 
 
curs certificat PECB ISO 20121 Fundament
 
 
21-22 noiembrie
 
curs DEDIC@ pentru raportare nefinanciară
 
 
9-10 decembrie
 
 curs GRI (certificat)
 


Cursuri certificate internațional de PECB
 
Continuăm seria de cursuri certificate internațional de PECB, despre standardul pentru sisteme de management în organizarea de evenimente sustenabile (ISO 20121) și cel pentru responsabilitate socială (ISO 26000).
 
ISO 20121 este un standard internațional care conține practicile pe baza cărora trebuie să opereze organizațiile din industria de evenimente, astfel încât să își poată spori gradul de sustenabilitate a serviciilor, produselor și/sau activităților în general. Acest standard poate fi utilizat de toate organizațiile, indiferent de mărimea lor, în gestionarea impacturilor sociale, economice și de mediu. Standardul abordează toate aceste aspecte, dar și fiecare element din lanțul de valoare al unui eveniment. Având în vedere că ISO 20121 este un standard flexibil, el poate fi utilizat de o paletă largă de organizații și acoperă o gamă complexă de evenimente.
 
ISO 26000 este un standard internațional elaborat pentru a oferi îndrumarea necesară organizațiilor care vor să adopte un comportament responsabil din punct de vedere social. Acest standard este utilizabil în orice tip de organizație, indiferent de dimensiune sau industrie, care își dorește să contribuie la sănătatea și bunăstarea societății. ISO 26000 este un standard care ajută organizațiile să-și îmbunătățească procesele și să-și construiască un ecosistem solid.
 
Mai multe detalii despre cursurile certificate PECB găsiți aici.
 
 
Raportare non-financiară – curs certificat GRI
 
Un curs în care învățați atât din studii de caz de pe piața locală, cât și din discuții bazate pe experiența practică dobândită direct de cei doi traineri în utilizarea cu succes a Standardelor GRI.
 
Standardele GRI – cele mai utilizate în raportarea nonfinanciară/ de sustenabilitate – pot fi folosite de orice tip de organizație, din orice mediu (public, privat, nonprofit), indiferent de dimensiune, separat sau în combinație cu Obiectivele de Dezvoltare Globală (SDGs) și/ sau cu Directiva europeană nr. 95/ 2014 privind raportarea non-financiară și diversitatea, în funcție de scopul pe care și-l propune și asumă fiecare organizație.
 
 
Strategie de CSR
 
O strategie de CSR construită în mod onest și corect poate ajuta companiile care doresc să aibă un business responsabil să își canalizeze eforturile în direcția maximizării impacturilor pozitive, reducându-le, pe cât posibil, pe cele negative asupra mediului și societății.
 
De aceea, cursul de Strategie de CSR pune la dispoziția celor interesați un cadru de învățare util în formularea strategiilor de CSR care trec dincolo de acțiuni de sponsorizare și de caritate și care vizează schimbări cu impact pozitiv real, pe termen mediu și lung. 
 
Așteptăm la acest curs manageri și coordonatori de CSR, precum și alți profesioniști interesați să asigure valoarea socială a proiectelor de CSR pe care le finanțează.
 
 
DEDIC@ și MENTOR@
 
Pentru toate entitățile obligate de lege să publice date non-financiare și pentru cele care doresc să facă acest lucru voluntar și vor să se pregătească sau să primească îndrumare pe parcursul acestui proces, CSR BootIQ a dezvoltat două module specializate:
 
DEDIC@ este un curs de două zile susținut la sediul societăților interesate. Modulul este dedicat echipelor multidisciplinare formate din reprezentanți ai tuturor departamentelor care urmează să furnizeze date și informații pentru declarația sau raportul non-financiar.
 
MENTOR@ este un serviciu de tip do-it-yourself-with-a-little-help. După o analiză a nevoilor, specialiștii noștri trasează un plan al procesului de raportare non-financiară, după care se întâlnesc periodic, în funcție de cadrul sau standardul de raportare ales dar și de maturitatea în raportare, cu membrii echipei de raportare. Dacă și atunci când este nevoie, consultanții noștri intervin sau fac recomandări astfel încât documentul final, care va fi făcut public, să fie în deplin acord cu legislația în vigoare sau să îndeplinească cerințele standardului de raportare ales. 

În plus, Școala de CSR organizează la cerere workshop-uri și cursuri de profil. Pentru informații și programări, vă rugăm să ne scrieți la info@csr-bootiq.com.
Share
Share
Tweet
Forward to Friend
Copyright ©CSR BootIQ. All rights reserved.

DinamIQ este un trimestrial de sustenabilitate editat de CSR BootIQ, firmă locală de consultanță specializată în raportarea non-financiară, în evaluarea impactului economic, social și de mediu prin metodologia SROI (Social Return on Investment), în dialogul cu părțile interesate și în verificarea raportării non-financiare. 

Contact:
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre activitatea noastră, ne poți scrie la info@csr-bootiq.com sau ne poți vizita pe csr-bootiq.ro