DinamIQ este un produs marca CSR BootIQ. 

#StămAcasă #Editorial

Neliniște, neputință, nevoie, nesiguranță, neîncredere, nepăsare, nemulțumire, neadaptare, neîndemânare, negare.
 
Sunt cuvinte care definesc perioada pe care o traversăm, care ne arată pe noi așa cum suntem atunci când ne confruntăm cu necunoscutul. Este reacția naturală pe care omul a dezvoltat-o de-a lungul timpului. O reacție născută din teama de a nu putea controla lucrurile.
 
Covid-19 ne-a oprit viața între etaje. Nu știm unde ne aflăm; nu știm cât va dura; nu știm dacă, atunci când va porni, liftul o va lua în sus sau în jos. Nu știm dacă ne putem salva singuri sau dacă trebuie să vină cineva în sprijinul nostru.
 
Intrăm în panică. Țipăm, batem în pereți, țipăm din nou. Obosim. O luăm de la capăt. Până când începem să gândim. Devenim raționali.
 
Facem planuri. Ne gândim la tot ce a rămas neexplorat, necunoscut, nerezolvat, nefinalizat.
 
Începem cu eliminarea a ceea ce este neimportant, neesențial în viața noastră.
 
Primul plan este nepretențios.
 
Al doilea este plin de neastâmpăr.
 
Construim cu curaj un proiect neconvențional.
 
Tindem spre nemaipomenit.
 
Ne propunem să începem neîntârziat.
 
Drumul începe să se contureze, iar posibilitățile par nelimitate.
 
Am ieșit la lumină. Am învățat să fim nepărtinitori. Am învățat că drumul îl netezim împreună. Suntem alături. Suntem solidari. Suntem neînfrânți. 

 

#StămAcasă: Cursuri online

Ne-am adaptat rapid noilor condiții și respectăm întocmai recomandările autorităților, ceea ce îți recomandăm să faci și tu.
 
În ceea ce privește cursurile, parte din ele puteau fi accesate și în varianta online. Este vorba despre cursurile certificate PECB pentru standardele ISO 20121 (sisteme de management pentru evenimente sustenabile) și ISO 26000 (responsabilitate corporativă).
 
Avem, totuși, trei vești bune:
  • cursul GRI Standards se mută în online. În urma discuțiilor inițiate cu reprezentanții GRI, am reușit să obținem permisiunea de a organiza primul curs GRI Standards online din lume. Astfel, până când situația Covid-19 ne va permite să ne reluăm activitatea normală, toate cursurile programate vor fi susținute online;
  • am adăugat un nou standard portofoliului de cursuri cu licență PECB: ISO 20400 Lead Sustainable Procurement Manager. Acesta te ajută să înțelegi modul în care temele de sustenabilitate pot fi prioritizate, respectiv integrate în practicile și procesele de achiziții. Găsești detalii aici
  • tot online s-au mutat și orele de Mentor@. Dacă lucrezi într-o companie care trebuie să elaboreze o declarație nefinanciară conform legislației, programul Mentor@ este și pentru tine. Mai multe informații sunt disponibile aici

Vrei să afli când sunt programate cursurile noastre? Intră aici ca să găsești calendarul complet și cursurile pe care le vom susține până în iulie. 

 

#StămAcasă: Resurse gratuite pentru un timp câștigat

Îți place Neil Gaiman? În această perioadă găsești la el pe site o mulțime de lucruri gratuite: de la nuvelele nominalizate la premiul Hugo (pentru literatura SF), numai bune pentru adulți (click aici), la povești și animații pentru copii (click aici).
 
Editura Cartier din Republica Moldova te lasă să descarci gratuit 100 de cărți din portofoliul său. E o șansă grozavă de a cunoaște scriitori din țara-soră. Găsești cărțile aici.
 
Audible, platforma de cărți audio, oferă pe toată durata vacanței impuse de Covid-19 acces gratuit la o selecție de cărți. Lista, care numără sute de titluri, include și Westworld de Thandie Newton sau Downton Abbey de Dan Stevens. Le poți accesa aici.
 
Trip Adler, CEOul Scribd, a anunțat într-o scrisoare deschisă din 17 martie, că deschide platforma pentru toți cei care vor să acceseze cărțile (în orice tip de format), articolele și revistele. Timp de o lună, accesul este așadar gratuit, nefiind necesară introducerea vreunui card bancar. Linkul este acesta.
 
Platforma openculture este o sursă inepuizabilă de lucruri gratuite: filme, cărți, cursuri și jocuri pentru copii. Intră aici și alege ce-ți dorești.
 
450 de cursuri de la universități de top sunt disponibile gratuit. Domeniile sunt diferite: calculatoare, istorie, artă, știință, afaceri… o să găsești inclusiv cursuri de CSR și sustenabilitate. Toate pot fi accesate aici.
 
Nu i-am uitat pe copii:  
Cei care vor să evadeze virtual, pot vizita muzee sau pot urmări spectacole de teatru sau operă:

#StămAcasă #ConținutDeReținut 
Cărți de la Editura Publica

A doua curbă, scrisă de Charles Handy și tradusă de Diana Dorobanțu, este o carte potrivită timpurilor pe care le trăim, pentru că se uită la capitalism, la tendințele din ultimii ani și pune problema sustenabilității acestui tip de sistem. O carte plină de întrebări (și posibile răspunsuri) pe care avem nevoie să ni le punem cu toții, inclusiv în ceea ce privește rolurile pe care le avem de-a lungul vieții și cum ar putea fi ele sprijinite într-o societate ideală. 
 
Geniul păsărilor este scrisă de Jennifer Ackerman în traducerea Cristinei Rusu și ilustrată de John Burgoyne. Relația noastră cu natura e una complicată, deși, ca specie, avem multe de învățat de la alte specii. Ackerman ne arată în această carte ce putem învăța de la păsări, despre intelingența lor „tehnică”, dar și despre comportamentele „umane”. Din carte aflăm că unele specii de păsări înșeală și manipulează, că trag cu urechea, dar și că știu să se consoleze reciproc atunci când suferă sau că țin doliu. Ar fi minunat dacă, după ce citim această carte, vom putea verifica toate acestea în natură. 
 
Oameni buni, autor: Anthony Tjan, traducere: Dana Gheorghe.
Bunătatea este o virtute pe care avem nevoie să o exersăm, aprofundăm și să o transmitem mai departe generațiilor viitoare, iar Anthony Tjan este de părere că bunătatea ca valoare ne poate aduce mai aproape de o lume durabilă în care ne-am bucura cu toții să trăim. Este o carte plină de recomandări practice care ne ajută să ne schimbăm modul în care percepem și practicăm bunătatea.

Publica este editura specializată în publicarea de cărți actuale și relevante de non-ficțiune: business, științe sociale, biografii și non-ficțiune creativă.

Pe lângă colecțiile de antreprenoriat, de economie și de știință, Publica deține două imprint-uri: VICTORIA BOOKS – care reunește autobiografii și biografii celebre din sport, muzică, film, politică și lumea culinară, și NARATOR – colecția de non-ficțiune creativă care adună lucrările celor mai talentați scriitori contemporani.

 

#StămAcasă: (foarte) Pe Scurt

Comisia Europeană are în vedere revizuirea Directivei privind raportarea nefinanciară. Noile prevederi vor ține cont de Acordul privind schimbările climatice de la Paris, de Pactul Ecologic European, de strategia privind economia circulară și de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. În momentul de față, este în plină desfășurare un proces consultativ, opiniile putând fi exprimate prin completarea unui chestionar disponibil aici. Atenție: pentru a putea completa chestionarul, este necesară autentificarea.

Dacă tot avem nevoie să învățăm despre izolare, să o facem de la profestioniști. Un material din New York Times semnat de Scott Kelly, astronaut NASA acum ieșit la pensie, care a petrecut un an izolat pe o stație orbitală. Click aici.

Criza de sănătate publică pe care lumea o traversează în această perioadă are câteva similarități cu cea a schimbărilor climatice, printre care și faptul că ne ferim de ceva ce nu vedem cu ochiul liber. Ar fi și câteva lecții de învățat din această criză, lecții pe care le putem aplica în stoparea crizei climatice. Le găsești aici

 
Share
Share
Tweet
Forward to Friend
Copyright ©CSR BootIQ. All rights reserved.

DinamIQ este un trimestrial de sustenabilitate editat de CSR BootIQ, firmă locală de consultanță specializată în raportarea non-financiară, în evaluarea impactului economic, social și de mediu prin metodologia SROI (Social Return on Investment), în dialogul cu părțile interesate și în verificarea raportării non-financiare. 

Contact:
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre activitatea noastră, ne poți scrie la info@csr-bootiq.com sau ne poți vizita pe csr-bootiq.ro