Sectorul industrial, dimensiunea societății, aria geografică în care sunt comercializate produsele sau serviciile, locul în care își are sediul societatea, obiectul de activitate al acesteia, structura de management, istoricul, misiunea, viziunea și valorile organizației, doza de ambiție al conducerii și motivația sunt câteva dintre variabilele care influențează decizia de a alege un anumit cadru de raportare non-financiară.
Instrumentele de raportare nefinanciară implică, la rândul lor, grade de dificultate diferite, nivelul de maturitate în derularea unor astfel de procese obligând raportorul (organizația) să adopte – sau nu – standarde moderne și complexe.
Declarația nefinanciară sau raportul nefinanciar este rezultatul unui proces care durează luni de zile. Pe parcursul acestei perioade sunt culese, analizate, comparate și selectate informații despre performanța economică, socială și de mediu a organizației respective. Odată devenite publice, aceste informații vor putea fi utilizate și evaluate de autorități, angajați, clienți, consumatori sau concurenți.
De aceea, documentul final trebuie să reflecte cât mai corect impactul pe termen scurt, mediu și/sau lung pe care îl are organizația respectivă, respectiv contribuția sa reală (nici sub-, nici supradimensionată) la dezvoltarea comunității în care își desfășoară activitatea.
Cui se adresează?
Programul MENTOR@ este gândit astfel încât să orienteze organizațiile către cadrul de raportare adecvat și, apoi, să le ghideze în utilizarea acestuia. Acest program poate fi adaptat astfel încât să îi ajute pe cei care:
- se află în fața primului proces de raportare nefinanciară, pe care vor să îl parcurgă voluntar
- vor să crească nivelul de transparență al organizației
- sunt obligați de lege să raporteze informații de natură non-financiară
- vor să treacă de la un sistem empiric de măsurare a performanței la unul standardizat
- vor să externalizeze serviciile de raportare nefinanciară, dar nu știu ce competențe trebuie să caute
- vor să își consolideze reputația
- vor să afle care sunt diferențele majore, cu plusurile și minusurile derivate, ale alegerii unui cadru de raportare în favoarea sau defavoarea altuia
- vor să sporească nivelul de încredere și de loialitate a comunităților și angajaților în organizația respectivă
- vor să extindă practicile de sustenabilitate în întregul lanț de aprovizionare / distribuție
- au folosit cadrul de raportare G4 și vor să adopte noile Standarde GRI
- vor să se repoziționeze pe piață.
Ce este MENTOR@?
MENTOR@ este o platformă flexibilă, de tip Do-It-Yourself-With-A-Little-Help, care ține cont de gradele de complexitate și de nivelurile diferite de maturitate în procesul de raportare non-financiară / de sustenabilitate.
Primul pas este analiza nevoilor. Serviciul este contra-cost, iar valoarea acestuia se scade din valoarea totală a pachetului de ore de MENTOR@ rezultată în urma analizei.
Al doilea pas este trasarea unui parcurs și stabilirea unui calendar agreat cu membrii echipei de management sau ai echipei de raportare.
Urmează întâlnirile periodice (săptămânale sau lunare, în funcție de complexitatea procesului de raportare și de etapa acestuia), în care sunt analizate datele culese până în acel moment, gradul în care acestea respectă exigențele cadrului de raportare ales și se face inventarul suplimentar de date.
Odată ce echipa de raportare a elaborat primul draft de declarație nefinanciară sau de raport nefinanciar, acesta este verificat de consultanții noștri, care emit apoi o serie de recomandări.

Explicații:
MENTOR@ Doppio
Este destinat celor mai mature organizații, care au dobândit experiență în procesele de raportare non-financiară / de sustenabilitate și care sunt pregătite să utilizeze cele mai complexe instrumente de raportare din lume: standardele GRI, CDP și țintele din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDGs).
MENTOR@ Caffe Americano
Este gândit astfel încât să sprijine organizațiile care au experiență medie în procesele de raportare non-financiară, care vor să treacă de la o generație veche la una nouă de instrumente de raportare, care își regândesc strategia de business sau al căror management este suficient de ambițios încât, chiar dacă nu au experiență de raportare, să utilizeze de la bun început Standardele GRI.
MENTOR@ Latte Macchiato
Orice drum lung începe cu primul pas, iar ajungerea în siguranță la destinația finală este mai importantă decât ruta aleasă și viteza de deplasare. Acest program este destinat celor care vor să își dezvolte sau operează deja cu un sistem intern de raportare non-financiară / de sustenabilitate.
MENTOR@ Flat White
Gândit pentru organizațiile care vor să folosească Standardele GRI ca referință în raportare, acest program face mai ușoară navigarea printre Standarde, pregătind, în același timp, echipa de raportare pentru tranziția către următorul ciclu de raportare non-financiară și pentru etapa Doppio.
MENTOR@ Cappuccino
Directiva europeană 95/2014 și legislația prin care aceasta a fost transpusă în România lasă entităților de interes public libertatea de a alege ce cadre sau standarde de raportare nefinanciară doresc. Pe de altă parte, cerințele minime legale sunt explicate relativ clar, motiv pentru care acest program este destinat doar acelor entități care vor să se limiteze la respectarea cerințelor legale pentru declarația nefinanciară.
MENTOR@ Caffe Latte
Standardele GRI au avantajul de a include atât principiile de raportare, cât și indicatori de performanță, cerințele obligăndu-i pe utilizatori să se uite în profunzimea lanțului de valoare și a zonei de impact. Acest program este gândit fie pentru cei care au trecut printr-un proces de raportare, fără a face public rezultatul (declarația nefinanciară sau raportul nefinanciar) și care vor să facă o corelare a rezultatului cu Standardele GRI, fie pentru cei care vor să aleagă o serie de indicatori relevanți pentru procesul de raportare nefinanciară / de sustenabilitate.