În urmă cu două săptămâni, Frances McDormand și-a încheiat speech-ul de acceptare a mult râvnitului Oscar pentru cel mai bun rol feminin astfel: „ladies and gentlemen I leave you with two words: inclusive rider.” Toată lumea a dat năvală pe Internet să caute ce înseamnă inclusive rider; așa s-a aflat și că cei din industria de profil pot contribui, cu fiecare contract pe care îl semnează, la transformarea cinematografiei într-un mediu de lucru mai corect și mai inclusiv.

Este adevărat că tema egalității de șanse între bărbați și femei nu a fost niciodată mai prezentă în discursul public, în întâlniri de board, pe stradă sau la petreceri decât acum și că acest fapt ne poate face să credem că societatea ar fi mai pregătită să îmbrățișeze o realitate în care toate inegalitățile devin istorie. La fel de adevărat este că avem femei CEO ale unor mari corporații; avem femei prim-ministre; avem chiar și șefe de stat.
În același timp, dacă ne uităm în grabă peste niște indicatori relevanți, ne dăm seama că realitatea este departe de acea lume a egalității în drepturi și de șanse:
- diferența de salarizare pe bază de gen la nivelul UE este de 16 la sută în favoarea bărbaților
- în UE, rata șomajului este mai ridicată în rândul femeilor decât în rândul bărbaților
- violența împotriva femeii la nivelul UE (ca și la nivel mondial) continuă să fie alarmantă: se estimează că 35 la sută dintre femei au fost fost victime ale violenței fizice și/ sau sexuale la un moment dat în viață.
- 71 la sută dintre persoanele traficate în lume sunt femei și fete. Aproape trei din patru astfel de femei și fete sunt traficate pentru exploatare sexuală.
- una din 10 femei din UE raportează că a fost victima hărțuirii pe Internet încă de la vârsta de 15 ani.
Iar lumea nu pare nicidecum un loc sigur pentru femei și fete, în care ele să își poată împlini potențialul și să ducă o viață decentă și demnă.
Prin comparație, la noi acasă am putea spune că veștile sunt îmbucurătoare: 2018 este anul în care avem pentru prima oară o femeie la cârma guvernului. Și numărul femeilor din guvern a crescut la nouă față de guvernele anterioare din 2017, care au numărat șapte (guvernul Tudose), respectiv 6 femei (guvernul Grindeanu). Diferența de salarizare pe bază de gen este de 5 la sută, cea mai mică din Uniune.
Și totuși, trăim în țara în care unul din doi români crede că sunt situații în care violul este justificat, iar 70 la sută cred că femeile trebuie să asculte de bărbat; în care aproape în fiecare săptămînă o femeie este ucisă de actualul sau fostul soț sau partener; în care singurele calități care ar putea recomanda o femeie la cea mai înaltă funcție în guvern sunt că este o femeie civilizată, neconflictuală și deosebit de comunicativă.
Este important să continuăm să vorbim despre toate aceste inegalități și în medii private, dar mai ales să le aducem pe agenda publică. Este și mai important să găsim soluții (acolo unde acestea nu există deja ori nu și-au dovedit eficiența și eficacitatea) și să acționăm în consecință.
Unele acțiuni nici nu sunt atât de complicate sau costisitoare, ba chiar pot părea nesemnificative.
Uitați-vă din nou la ce a făcut McDormand în speech-ul ei, căci este ceva ce se întâmplă rar, mai ales la un nivel atât de înalt și vizibil – a făcut loc altor femei să fie văzute. Pe timpul și pe spațiul ei.
Învățate să fim într-o constantă competiție pe resurse unele cu celelalte, sunt rare situațiile în care ne manifestăm autentic solidaritatea cu suratele de gen. Vestea bună este că acest comportament se învață și cu cât începem să îl manifestăm mai des, cu atât mai repede ne vom face mai auzite și vom ajunge la acea realitate a egalității și echității.
|
|
Ce-am citit și ne-a plăcut: O nouă șansă.
Option B de Sheryl Sandberg
|
|
Avea ceea ce mulți nici nu visează: o carieră fulminantă, o familie împlinită, o avere considerabilă. Lucrase pentru Banca Mondială și pentru guvernul american, iar în 2012 fusese numită membru al consiliului de conducere al Facebook. Avea un băiat și o fată, născuți din iubire și respect. Era căsătorită cu David Goldberg, CEO al SurveyMonkey.
În 2015, în primele zile de concediu, a devenit una dintre cele peste 260 de milioane de femei din lume rămase văduve.
Este vorba despre Sheryl Sandberg, iar modul în care a traversat această tragedie este redat pe larg în Option B, cea mai recentă carte a sa.
Nu insistăm aici asupra experienței personale, deși metodele prin care o persoană reușește să-și continue viața după un astfel de moment merită descoperite, ci ne oprim asupra capitolului 9 al volumului, o lectură utilă în special pentru cei care au responsabilități legate de resursele umane.
Auzim de nenumărate ori că angajații sunt cea mai importantă resursă a unei companii, dar această resursă, la fel ca oricare alta, devine cu atât mai valoroasă cu cât este mai greu de găsit. Experiența trăită de Sandberg a făcut-o să înțeleagă mai bine perioadele dificile prin care trec angajații Facebook și obligația morală a unui angajator de a-i sprijini exact în aceste momente. Unul dintre exemplele relevante în acest sens este cel al unei angajate căreia urma să-i fie oferită o funcție cu responsabilități globale. Pentru că aceasta tocmai fusese diagnosticată cu cancer, compania a decis să-i dea timpul necesar pentru operație și tratament, păstrându-i postul și chiar încurajând-o să-și reia activitatea la încheierea chimioterapiei.
Empatia este una dintre marile virtuți care ar putea fi exersată mai des în companii. Vorbind deschis despre problemele pe care le are fiecare dintre noi, admițând că nu suntem de stâncă și susținându-ne reciproc atunci când avem mai multă nevoie de sprijin putem obține rezultate uimitoare.
Caryn Marooney, angajata amintită mai sus, lucrează și acum la Facebook ca VP Global Communications. Este o voce cunoscută și recunoscută în industria PR în special pentru testul RIBS.
|
|
Capacitatea companiilor de a investi în proiecte și programe de CSR care creează valoare pentru proprii angajați, consumatori sau pentru comunitățile în care activează ține de viziunea pe care companiile o au asupra responsabilității sociale corporative și modul strategic în care aleg să o pună în aplicare.
De aceea, în cadrul Școlii de CSR, am dezvoltat un curs de strategie de CSR pentru toți aceea care vor să învețe cum să formuleze o strategie de CSR și cum să transforme donațiile și sponsorizările în investiții sociale cu impact pozitiv.
Cursul se adresează managerilor și coordonatorilor de CSR, dar și celor care doresc să maximizeze valoarea socială a proiectelor de CSR pe care le finanțează sau implementează, utilizând aceleași resurse.
DEDIC@ și MENTOR@
Pentru entitățile de interes public obligate de lege să raporteze non-financiar, dar și pentru cele care decid să facă acest lucru voluntar și care își doresc să se pregătească sau să aibă îndrumare pe parcursul acestui proces, CSR BootIQ a dezvoltat două module specializate:
- DEDIC@ este un curs de două zile susținut la sediul societăților interesate. Modulul este dedicat echipelor multidisciplinare formate din reprezentanți ai tuturor departamentelor care urmează să furnizeze date și informații pentru declarația sau raportul non-financiar.
- MENTOR@ este un serviciu de tip do-it-yourself-with-a-little-help. După o analiză a nevoilor, specialiștii noștri trasează un plan al procesului de raportare non-financiară, după care se întâlnesc periodic, în funcție de cadrul sau standardul de raportare ales dar și de maturitatea în raportare, cu membrii echipei de raportare. Dacă și atunci când este nevoie, consultanții noștri intervin sau fac recomandări astfel încât documentul final, care va fi făcut public, să fie în deplin acord cu legislația în vigoare sau să îndeplinească cerințele standardului de raportare ales.
Calendarul cursurilor din trimestrul II 2018
În afara celor de mai sus, Școala de CSR organizează la cerere workshop-uri și cursuri specializate, inclusiv modulul DEDIC@.
Detaliile despre tarife sunt disponibile aici.
|
|
Patagonia este compania devenită activistă-convinsă pentru protejarea mediului; care de 45 de ani demonstrează celor din mediul de afaceri că există o formă de capitalism care ia în considerare interesele oamenilor și ale planetei; și care face profit.
De zece ani este condusă de o femeie (din poziția de CFO și din 2014 ca CEO): Rose Macario. În acest timp, veniturile companiei au crescut de patru ori. Compania a reușit în cei zece ani să elimine deșeurile și ambalajul excesiv, și-a însușit noi tehnologii cum ar fi utilizarea unei metode de izolare prin reciclare sau în fabricarea materialelor și agricultură regenerativă, a atras start-up-uri sustenabile printre furnizori. Ultima reușită ca afacere sustenabilă a fost introducerea unei direcții noi de business pentru bunuri folosite, care a înflorit.
Stilul de conducere al lui Macario se bazează pe acceptarea riscului și pe luarea deciziilor gândind posibilele consecințe pe 30 de ani înainte, reușind, astfel încât să evite „ceea ce ea numește dependența <suicidală> a oamenilor de afaceri de veniturile trimestriale.”
Patagonia este o sursă de inspirație atât pentru companiile care încep să înțeleagă că sustenabilitatea este un „must have”, cât și pentru companii mici și start-up-uri care sunt gândite a fi sustenabile de la început.
Măsurarea impactului
Global Value Exchange este o platformă pe care toți cei interesați de măsurarea impactului proiectelor lor pot găsi modalități prin care alte organizații au monetizat anumite schimbări rezultate în urma intervențiilor lor.
Luna trecută pe platformă au fost adăugați doi indicatori despre (ine)galitatea de gen și anume:
The Gender Development Index (GDI) care măsoară diferențele de gen în ceea ce privește sănătatea, cunoștințe și standardul de viață în 160 de țări.
The Gender Inequality Index (GII) care măsoară costurile asupra dezvoltării umane a inegalității de gen existente în sănătatea reproducerii, emancipare și în statutul economic.
Ambii indicatori se bazează pe metodologia de calcul utilizată în Indicele dezvoltării umane (HDI), permițând luarea unor decizii informate, bazate pe dovezi care să conducă la eradicarea inegalității de gen.
Tendințe în sustenabilitate
SustainAbility a lansat raportul anual privind tendințele pe 2018. Zece teme au fost identificate că vor avea un impact semnificativ asupra sustenabilității globale, dar și în sectorul corporativ.
Raportul anunță continuarea tendinței în creștere a preocupării companiilor în ceea ce privește încălzirea globală, echitatea socială, libertatea de expresie și mobilitatea sustenabilă.
Deși guvernele încep să aibă un rol mai puțin activ în susținerea creării de energie regenerabilă, la nivel mondial pare că s-a atins punctul culminant. Acest fapt se datorează scăderii costurilor de producție, a creșterii numărului companiilor care investesc în energie verde și a întăririi eforturilor de rezistență la schimbările climatice.
Societățile sunt din ce în ce mai aproape în eliminarea inegalităților de gen, rasiale și economice. Anul trecut s-a aflat sub semnul mișcării pentru o societate echitabilă, unde Campania #MeToo a avut un rol major, iar această tendință va continua și în acest an.
Ce înseamnă #MeToo
“Avem încă un drum lung de parcurs până când vom avea echitate de gen. Indiferent de țara în care te afli, este șocant să vezi provocările cărora femeile trebuie să le facă față la locul de muncă, în societate și chiar și acasă.” – Lindsay Clinton, Director, Intellecap
Mișcarea #MeToo, fondată acum zece ani de activista Tarana Burke, a devenit virală la nivel mondial, având ca bază de plecare acuzațiile de violență sexuală îndreptate împotriva producătorului hollywoodian Harvey Weinstein. Milioane de femei de peste tot din lume au împărtășit pe media sociale propriile experiențe în care au fost hărțuite sau abuzate sexual. A fost cu adevărat revelatoare dimensiunea fenomenului care transcede orice statut economic, social, de rasă sau religie, expunând un tipar comportamental învățat care apare în rândul bărbaților aflați în poziție de putere. Iar acest fapt se desprinde din distribuția undei de șoc asupra giganților tech Uber, Facebook, Google și Tesla, care au avut de înfruntat în ultimul an acuzații de rasism, sexism, hărțuire și discriminare de gen la plata salariilor.
Mai multe date statistice și ce înseamnă fenomenul declanșat de #MeToo la nivelul companiilor găsiți aici.
Despre bani. Și femei.
Melinda Gates îmbracă în cuvinte toate avantajele pe care o societate le are atunci când investește în femei, în educația, în sănătatea și în oportunități care să le folosească. Printre avantaje se numără: copii mai sănătoși și mai educați, situație economică mai stabilă, mai puțină presiune și competiție socială și mai multă colaborare.
Canada a lansat săptămâna trecută prima bancnotă care înfățișează o femeie din această țară. Este vorba de Viola Desmond, o reprezentantă de seamă a mișcării pentru drepturile omului în Canada, care în 1946 a fost arestată și, mai apoi, amendată pentru a fi nesocotit politica unui cinematograf și a se fi așezat în primele rânduri (rezervate albilor) ca să vadă un film.
|
|
|
|
|
|
|