DinamIQ este un produs marca CSR BootIQ. 

#GDPR

Acest newsletter a ajuns la tine pentru că ne-ai rugat să te ținem la curent cu ceea ce facem sau pentru că am colaborat în trecut, ai participat la un curs organizat de noi ori te-ai abonat chiar tu la DinamIQ.

Dacă nu mai vrei să primești buletinul nostru informativ, pe care ți-l trimitem trimestrial, poți folosi link-ul de dezabonare din subsolul acestui mesaj.

Dacă ești de părere că îți livrăm #ConținutDeReținut, atunci ne vom reîntâlni și în decembrie, când vei primi DinamIQ 8 pe aceeași adresă. Dacă o schimbi între timp, nu uita să-ți actualizezi datele. Noi ne angajăm să le păstrăm cu grijă. Vezi mai multe aici

Mulțumim!

#Editorial: Despre vreme și vremuri

Organizația Client Earth a publicat recent rezultatele unui studiu populațional care arată că majoritatea locuitorilor din Marea Britanie (trei din cinci persoane) consideră că guvernul nu face suficient pentru adaptarea la și pregătirea pentru schimbările climatice. Șapte din zece persoane și-au exprimat opinia că cei din industria de exploatare a combustibililor fosili trebuie să plătească pentru efectele produse de fenomenele climatice extreme înregistrate în țară.
 
Anul acesta, Marea Britanie a traversat cea mai călduroasă vară din istorie, cu valori termice care au atins constant 30°C, adevărate recorduri negative pentru locuitori și pentru mediu. California și Grecia au avut și în 2018 de înfruntat incendii masive datorate schimbărilor climatice, cu urmări dezastruoase pentru ecosistem. Incendii s-au înregistrat până și în Suedia. Doar cu câteva săptămâni în urmă, Japonia a fost lovită de cel mai puternic taifun din ultimii 25 de ani. Și, dacă în continuare considerați că nu avem motive de îngrijorare, uitați-vă din nou la cum s-a subțiat suprafața înghețată de la Polul Nord din 1979 până în 2016, imagini surprinse de sateliții NASA.
 
Ne îndreptăm către o realitate în care fenomenele meteorologice extreme vor deveni normalitate, iar pericolul cel mai mare este că riscăm să pățim precum broasca aruncată în oala cu apă pusă pe foc: condițiile din jur se schimbă treptat, am mai trecut de o vară toridă și peste o iarnă blândă și nu ni s-a întâmplat nimic; până când va fi prea târziu. Nicio ființă nu rezistă în apă clocotită.
 
La nivel internațional, avem Declarația de la Paris, semnată în decembrie 2015 de reprezentanții a 195 de guverne – primul acord internațional cu obligații legale privind schimbările climatice, prin care omenirea se obligă să ia toate măsurile necesare pentru ca temperatura pe glob să nu crească cu mai mult de 2°C față de perioada pre-industrială.
 
Dacă vrem ca acest obiectiv să devină realitate, nu mai putem vorbi de „business as usual”. Și, mai mult decât atât, nu mai putem continua să facem „business as usual”.
 
Ce presupune acest lucru? Înseamnă, în primul rând, că organizațiile și companiile, indiferent de mărime, domeniu de activitate, tip de administrare și organizare, încep să admită că au un impact asupra mediului (în afară de cele economic și social) și că acesta, în mare măsură, este unul negativ. Că încep să ia aminte de acest impact negativ, să îl recunoască și măsoare, să identifice activitățile cu impact negativ semnificativ și să acționeze eficace pentru diminuarea acestuia.
 
Cum se poate ajunge la măsuri de minimizare a impactului de mediu negativ și maximizare a celui pozitiv? O variantă pentru companii și organizații ar fi să urmărească aplicarea în practică a principiilor responsabilității sociale, așa cum sunt ele stipulate în standardul ISO 26000:
1. Accountability
2. Transparență
3. Comportament etic
4. Respect pentru interesele stakeholderilor
5. Respect pentru lege
6. Respect pentru normele internaționale
7. Respect pentru drepturile omului.
 
Apoi să se asigure că în toate activitățile zilnice din companie, aceastea sunt respectate și integrate în sistemele de management.
 
Un domeniu strategic spre asumarea responsabilității de către o companie ar fi adoptarea standardului ISO 20400 privind achizițiile responsabile. Aplicat la nivelul sistemelor de management, acesta ajută companiile să se asigure că furnizorii și distribuitorii lor sunt la rândul lor actori responsabili, cu un comportament etic și care au preocupări pentru protejarea mediului înconjurător. Aceasta denotă preocupare din partea companiilor mari pentru dezvoltarea pieței locale de furnizori și distribuitori responsabili, astfel încât cei din urmă să devină părți esențiale în lanțul de valoare al multinaționalelor.
 
Unul dintre cele mai poluatoare domenii la nivel mondial este organizarea de evenimente. Pentru cei care organizează, dar și pentru companiile care finanțează evenimente (i.e. concerte, maratoane, conferințe, festivaluri, caravane, campionate de orice fel, tabere), standardul ISO 20121 privind evenimentele responsabile le vine în ajutor, dacă actorii implicați vor să se asigure că evenimentele organizate sau finanțate din banii lor produc o amprentă de carbon cât mai mică cu putință.
 
Pentru companiile preocupate să dezvolte o relație sănătoasă și pe termen lung cu comunitățile în care își desfășoară activitatea există standardul privind dezvoltarea sustenabilă a comunităților ISO 37101, un standard care necesită implementare la nivel de sisteme de management, ca și cele privind achizițiile sau evenimentele sustenabile.
 
Toate acestea înseamnă parcurgerea unui proces de cel puțin trei ani pentru implementarea oricăruia dintre standardele sus menționate. Înseamnă investiții pe termen mediu și lung. Înseamnă o contribuție reală la dezvoltarea sustenabilă, prin care avem grijă ca generațiile viitoare să aibă acces la suficiente resurse pentru a avea o viață împlinită. Înseamnă  r e s p o n s a b i l i t a t e

#ConținutDeReținut

Încurajăm cititul și învățatul pentru că sunt esențiale în dezvoltarea oricărui profesionist și o cale sigură spre creșterea încrederii în responsabilitatea corporativă. Din acest motiv, toți abonații DinamIQ vor intra în tragerea la sorți pentru a câștiga una dintre cele trei cărți oferite de partenerii noștri de la Editura Publica.

Titlurile sunt selectate de consultanții noștri împreună cu reprezentanții editurii, iar în această ediție punem la bătaie:

Geniul păsărilor de Jennifer Ackerman, în traducerea Cristinei Rusu, este un fel de jurnal de călătorii presărat cu teorii științifice fascinante despre păsări, care ajută cititorii să descopere câte lecții pot învăța de la acestea.
 
Camera de povestit, scrisă de Michael Paterniti și tradusă de Anca Bărbulescu, este despre sentimentele foarte cunoscute nouă, oamenilor: iubire, trădare și răzbunare, îmbrăcate fascinant într-o povestire despre cea mai grozavă bucată de brânză din lume.  
 
Pădurea, Instrucțiuni de folosire, scrisă de Peter Wohlleben și tradusă de Paul Slayer Grigoriu, este ceea ce sugerează și titlul, un ghid de utilizare când ne aflăm într-o pădure. Autorul, pădurar pasionat și scriitor, împărtășește cititorilor din vastele sale cunoștințe despre arbori și orientare în teren.  

Ce trebuie să faci? Să fii abonat la DinamIQ. Să distribui DinamIQ 7 pe Facebook sau LinkedIn până pe 15 octombrie (inclusiv), folosind hashtag-ul #ConținutDeReținut. La începutul lui noiembrie, îi anunțăm pe câștigători.

Publica este editura specializată în publicarea de cărți actuale și relevante de non-ficțiune: business, științe sociale, biografii și non-ficțiune creativă.

Pe lângă colecțiile de antreprenoriat, de economie și de știință, Publica deține două imprint-uri: VICTORIA BOOKS – care reunește autobiografii și biografii celebre din sport, muzică, film, politică și lumea culinară, și NARATOR – colecția de non-ficțiune creativă care adună lucrările celor mai talentați scriitori contemporani.

Ce-am citit și ne-a plăcut.

No Is Not Enough – Defeating the New Shock Politics de Naomi Klein
 
Naomi Klein este una dintre autoarele pe care le urmărim cu atenție. Jurnalistă câștigătoare de premii, activistă și autoare de bestseller-uri internaționale, scrie în prezent pentru publicația independentă The Intercept și colaborează cu The New York Times, The New Yorker, The Boston Globe, The Guardian, the London Review of Books și Le Monde. Una dintre cărțile sale despre schimbările climatice (This Changes Everything) a inspirat documentarul cu același nume, care a avut premiera în 2015 la Festivalul Internațional de Film de la Toronto.
 
Cartea se adresează celor care sunt interesați de ceea ce se întâmplă în lume, care se întreabă cum s-a ajuns la și ce a făcut posibilă situația politică actuală din Statele Unite, dar și din alte țări, și care sunt deschiși să parcurgă argumentele construite atent.
 
Conform autoarei, cartea este, pe de o parte, o încercare de a arăta cititorilor calea parcursă de Statele Unite în ultimele decenii, care a făcut posibil momentul politic Trump, iar pe de altă parte, o încercare de a arăta cum s-ar putea înrăutăți această situație în viitor, dacă sistemul politico-economic continuă în aceeași cheie.
 
Prin argumente și dovezi (culese și studiate cu atenție în mai bine de două decenii), Klein arată cititorilor cum momentul politic Trump nu este o aberație a sistemului, ci o rezultantă logică a unui modus operandi bazat pe o gândire de tip câștigători-pierzători, pe teamă și șoc, pe o preocupare pentru imagine mai presus de substanță și pe o competiție acerbă, lipsită de scrupule și amorală.  
 
Klein evidențiază două ingrediente principale pentru acest mod de operare: primul este ceea ce ea a denumit „politica de șoc” în cartea sa The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism (apărută în 2007), iar al doilea este cultura „brandului”. Autoarea ajută cititorii să înțeleagă schimbările care s-au petrecut în ultimii 50 de ani, atât la nivel de politici, cât și la nivelul corporațiilor, care treptat au încetat să mai funcționeze ca niște companii clasice, ajungând să se perceapă și să se proiecteze în afară ca „branduri”, externalizând tot mai multe din funcțiile de producție pe care le presupune o companie.
 
Mai mult, așa cum indică și titlul, autoarea încearcă să își convingă cititorii că nu mai este suficient doar să spună „nu” politicilor actuale, ci că este nevoie de un plan bine conturat, bazat pe valori comune și pe morală, care să reprezinte o opțiune solidă și reală de acțiune imediată.
 
Este o carte extrem de realistă, bogat documentată și argumentată, care așterne în fața cititorilor posibilitatea unui viitor și mai sumbru decât prezentul. În același timp, păstrează o doză de optimism oglindit în ultimul capitol, care include informații și exemple despre posibilitățile pe care le avem la nivel global de a construi împreună un viitor mult mai bun.
 
În încheiere, cartea include integral documentul ”The Leap Manifesto”, elaborat de activiștii canadieni în 2015 sub forma unei platforme populare fără partid. De la lansarea sa și până în momentul publicării cărții, documentul a fost preluat de diverse grupuri locale din Canada și din alte părți ale lumii, în încercarea de a-i pune în aplicare principiile. 

Sustenabilitate. Pe scurt.

Raportarea, dragostea... cui?
În ultimii ani au apărut tot mai multe cerințe legislative non-financiare privind aspecte ESG (mediu, social, guvernare corporativă). În acest moment există peste 4 000 de inițiative reglementatoare privind aceste aspecte, care includ atât aspecte obligatorii, cât și inițiative voluntare. 
 
Nu vă bazați pe faptul că multe sunt pe bază de voluntariat. Experiența ne arată că acestea au devenit în timp obligatorii (cel mai recent exemplu fiind Directiva Europeană 95/ 2014 privind raportarea non-financiară), și e de preferat să vă găsească pregătiți.
 
TRANSGREEN
Stakeholderi din șapte țări, inclusiv România, s-au întâlnit săptămâna trecută la Bratislava, Slovacia, pentru a stabili acțiuni de protejare a naturii în munții Carpați, asigurându-se că aceștia rămân totodată conectați la rețeaua de drumuri și căi ferate.
 
Inițiativa TRANSGREEN pentru transport și infrastructură sustenabile în munții Carpați este susținută de UE și aduce împreună constructori de drumuri și poduri, experți de mediu, reprezentanți ai unor agenții naționale și regionale, furnizori de servicii publice, ONG-uri, universități și instituții de cercetare pentru a ajunge la acele soluții prietenoase cu mediul în ceea ce privește modul în care este dezvoltată și menținută infrastructura de transport.
 
VW = vai, vai!
Vă mai aduceți aminte de scandalul Volkswagen despre „ingineria” care viza mascarea cantității de noxe produsă de mașinile lor? Ei bine, povestea continuă. Compania tocmai a fost dată în judecată de investitorii săi instituționali. Urmează un proces în care aceștia cer daune de 9,2 miliarde de euro.  
 
#CO2
Dacă vreți să aflați mai multe despre piața de carbon și efectele dezastroase pe care le poate avea dacă statele mari poluatoare vor continua să o folosească drept piesă centrală în negocierile la nivel global privind schimbările climatice care urmează să aibă loc la Bangkok, San Francisco și Katowice.
 
Ice age?
Despre ghețari care dispar topindu-se în oceane și mări, contribuind la creșterea nivelului apelor și inundarea coastelor de pe toate continentele lumii, vorbim. Dar vom mai vorbi

Speranța moare ultima
Să încheiem într-o notă optimistă, despre cea mai mare instalație pentru curățarea oceanelor de deșeuri, care este gata de lansare.
 
Inventatorul său, Boyan Slat, avea doar 20 de ani în 2015, când a venit cu ideea ingeniosului sistem. Acesta constă într-un tub plutitor cu o lungime de aproximativ 600 de metri, de care este atașată o fustă conică de trei metri construită astfel încât nu lasă deșeurile din plastic să scape înapoi în apă. 

Școala de CSR

Cursuri certificate internațional de PECB
 
Lansăm în această toamnă patru noi cursuri certificate internațional de PECB, două despre ISO 20121, standardul privind evenimentele sustenabile și două despre ISO 26000 despre responsabilitatea socială.
 
ISO 20121 este un standard internațional care conține practicile pe baza cărora organizațiile din industria de evenimente trebuie să opereze, astfel încât să își poată spori gradul de sustenabilitate a serviciilor, produselor și/sau activităților în general. Acest standard poate fi utilizat de toate organizațiilor, indiferent de mărimea lor, în gestionarea impacturilor sociale, economice și de mediu. Standardul abordează toate aceste aspecte, cât și fiecare element din lanțul de valoare al unui eveniment. Având în vedere că ISO 20121 este un standard flexibil, el poate fi utilizat de o paletă largă de organizații și acoperă o gamă complexă de evenimente.
 
ISO 26000 este un standard internațional elaborat pentru a oferi îndrumarea necesară organizațiilor care vor să adopte un comportament responsabil din punct de vedere social. Acest standard este utilizabil în orice tip de organizație, indiferent de dimensiune sau industrie, care își dorește să contribuie la sănătatea și bunăstarea societății. ISO 26000 este un standard care ajută organizațiile să-și îmbunătățească procesele și să-și construiască un ecosistem solid.
Mai multe detalii despre cursurile certificate PECB găsiți aici.
 
 
Raportare non-financiară – curs certificat GRI + CDP
 
Am adăugat celor două zile de curs intens despre Standardele GRI de raportare non-financiară/ de sustenabilite o zi de învățat despre CDP – o platformă de raportare a impactului de mediu pe care 81 la sută dintre cele mai mari 500 de companii din lume o utilizează în prezent.
 
La fel ca Standardele GRI, platforma poate fi folosită atât de autorități publice, cât și de companii, ajutându-le să monitorizeze impacturile semnificative produse asupra mediului înconjurător de activitățile proprii.
 
Și Standardele GRI, și Platforma CDP pot fi utilizate separat, împreună sau în combinație cu Obiectivele de Dezvoltare Globală (SDGs) și/ sau Directiva europeană nr. 95/ 2014 privind raportarea non-financiară și diversitatea, în funcție de scopul pe care și-l propune și asumă fiecare organizație.
 
Strategie de CSR
 
Programele de CSR sunt importante în transformarea pozitivă a comunităților prin susținerea proiectelor/ programelor organizațiilor neguvernamentale și ale grupurilor de inițiativă, cu condiția ca toate să creeze valoare socială pentru consumatori, angajați și pentru cei din comunitate.
 
Am dezvoltat cursul de Strategie de CSR din dorința de a pune la dispoziția celor interesați un cadru de învățare despre formularea strategiilor de CSR și transformare a simplelor sponsorizări și acțiuni de caritare în investiții sociale, cu impact pozitiv pe termen mediu și lung. 
 
Așteptăm la acest curs manageri și coordonatori de CSR și alți profesioniști interesați să asigure valoarea socială a proiectelor de CSR pe care le finanțează.
 
DEDIC@ și MENTOR@
 
Pentru entitățile de interes public obligate de lege să publice date non-financiare și pentru cele care doresc să facă acest lucru voluntar și vor să se pregătească sau să primească îndrumare pe parcursul acestui proces, CSR BootIQ a dezvoltat două module specializate:
 
  • DEDIC@ este un curs de două zile susținut la sediul societăților interesate. Modulul este dedicat echipelor multidisciplinare formate din reprezentanți ai tuturor departamentelor care urmează să furnizeze date și informații pentru declarația sau raportul non-financiar.
  • MENTOR@ este un serviciu de tip do-it-yourself-with-a-little-help. După o analiză a nevoilor, specialiștii noștri trasează un plan al procesului de raportare non-financiară, după care se întâlnesc periodic, în funcție de cadrul sau standardul de raportare ales dar și de maturitatea în raportare, cu membrii echipei de raportare. Dacă și atunci când este nevoie, consultanții noștri intervin sau fac recomandări astfel încât documentul final, care va fi făcut public, să fie în deplin acord cu legislația în vigoare sau să îndeplinească cerințele standardului de raportare ales.
 
 
Calendarul cursurilor din perioada septembrie - decembrie 2018
 
Perioada Curs
11-12 octombrie strategie CSR
29-30-31 octombrie GRI + CDP (certificat)
2-3 noiembrie ISO 20121 Fundament (certificat PECB)
8-9 noiembrie ISO 26000 Fundament (certificat PECB)
19-22 noiembrie ISO 26000 Lead Implementer (certificat PECB)
26-27-28 noiembrie GRI + CDP (certificat)
6-7 decembrie strategie CSR
10-13 decembrie ISO 20121 Lead Implementer (certificat PECB)

   
În plus, Școala de CSR organizează la cerere workshop-uri și cursuri specializate, inclusiv modulul DEDIC@.

Detaliile despre tarife sunt disponibile aici.
Share
Share
Tweet
Forward to Friend
Copyright ©CSR BootIQ. All rights reserved.

DinamIQ este un trimestrial de sustenabilitate editat de CSR BootIQ, firmă locală de consultanță specializată în raportarea non-financiară, în evaluarea impactului economic, social și de mediu prin metodologia SROI (Social Return on Investment), în dialogul cu părțile interesate și în verificarea raportării non-financiare. 

Contact:
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre activitatea noastră, ne poți scrie la info@csr-bootiq.com sau ne poți vizita pe csr-bootiq.ro