Echipa noastră de consultanți deține atât certificări în raportarea de sustenabilitate recunoscute la nivel internațional, cât și o experiență semnificativă în acest domeniu, dobândită alături de companii care activează în sectoare precum comerț, producție, energie, tehnologie, farmaceutice, transport, construcții, logistică.
În ceea ce privește metodologiile de raportare utilizate în relația cu clienții noștri, printre acestea se numără Standardele GRI, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDGs), CDP, UN Global Compact și sisteme interne de raportare. Din anul 2023, oferim servicii de raportare în conformitate cu Standardele Europene pentru Raportarea de Sustenabilitate (ESRS).
Pentru ca un raport de sustenabilitate să îndeplinească cerințele Standardelor GRI și să poată fi validat de verificatorul extern, documentul trebuie să includă date și informații corecte, ancorate în contextul de sustenabilitate, comparabile în timp și verificabile, aliniate la strategia, politicile și procedurile folosite atât îninteriorul companiei, cât și pe tot lanțul de valoare al acesteia.
Interesul diferiților actori din societate față de impacturile de sustenabilitate este în creștere. De aceea,evaluarea corectă a acestora și transparentizarea este cea mai bună opțiune pentru companiile care doresc să răspundă unor astfel de nevoi. Un proces de raportare de sustenabilitate este nu doar o obligativitate legală pentru anumite companii, ci și un exercițiu util pentru firmele care oferă produse sau servicii companiilor cu peste 250 de angajați.
Legislație relevantă
Raportarea de sustenabilitate este acum reglementată prin Directiva europeană nr. 2022/2464, cunoscută ca CSRD. Directiva a fost adoptată de Parlamentul European și de Consiliul European la finalul anului 2022 și a intrat în vigoare începând cu data la care a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
În baza acestei Directive, entitățile vizate sunt:
Despre Standardele GRI în raportarea de sustenabilitate
Raportarea este un proces complex, strâns legat de strategia de business și de managementul riscului. Pentru ca investitorii, autoritățile publice și societatea civilă să poată face o comparație pertinentă între performanțele companiilor, organizația Global Reporting Initiative (GRI) a elaborat Standardele GRI.
De la 1 ianuarie 2023, seria de Standarde GRI universale aplicabile și acceptate sunt GRI1:2021, GRI2:2021 și GRI3:2021.
Despre Standardele Europene pentru Raportarea de Sustenabilitate (ESRS)
Conform Comisiei Europene, „pentru înțelegerea impactului întreprinderilor asupra aspectelor legate de durabilitate, precum și informațiile necesare pentru înțelegerea modului în care aspectele legate de durabilitate afectează dezvoltarea, performanța și poziția întreprinderii”, raportul anual al companiilor vizate trebuie să conțină informații raportate în conformitate cu standardele europene de raportare privind durabilitatea (ESRS).
Regulamentul 2772 din 22 decembrie 2023 și cerințele acestuia au intrat în vigoare și sunt aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2024, zi din care companiile trebuie să colecteze datele aplicabile, acestea urmând a fi incluse în raportul anual aferent anului financiar 2024.
Cum vă putem ajuta?
Pentru ca un raport de sustenabilitate să îndeplinească cerințele Standardelor GRI și/sau ale standardelor europene în domeniu (ESRS) și să fie validat de verificatorul extern, documentul trebuie să includă date și informații corecte, ancorate în contextul de sustenabilitate, comparabile în timp și verificabile, aliniate la strategia, politicile și procedurile folosite atât în interiorul companiei, cât și pe tot lanțul de valoare al acesteia.
Procesul de raportare este unul ciclic (anual), iar principalele sale etape, pe parcursul cărora vă putem sprijini, sunt:
asistență în formularea caietului de sarcini pentru achiziționarea serviciilor specializate de consultanță; sau
identificarea impacturilor semnificative;
analiza de materialitate (dubla materialitate);
formularea de obiective strategice de sustenabilitate și identificarea indicatorilor relevanți;
dialogul cu părțile interesate (angajați, investitori, autorități, furnizori/distribuitori, organizații neguvernamentale, experți, companii partenere sau sub-contractori);
analiza riscurilor și a oportunităților și identificarea aspectelor relevante care au rezultat în urmă dialogului cu părțile interesate;
elaborarea raportului;
verificarea independentă (serviciu obligatoriu pentru companiile obligate să raporteze în baza CSR-D), disponibilă doar în cazul în care nu ne implicăm în procesul de raportare;
module de formare profesională a personalului implicat în procesul de raportare (cursuri, workshopuri);
evaluarea nivelului de pregătire a companiei pentru elaborarea primului raport care să răspundă noilor cerințe legale.
Folosim cookie-uri pentru a recunoaste vizitele repetate si pentru analiza traficului de pe site. Click-ul pe buttonul Accepta acorda consimtamantul de a folosi cookie-uri.AcceptăTermeni și condiții